AEX scherpt dieptepunt november aan

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX zat ook woensdag in de hoek waar de klappen vielen en sloot 1,5% lager op 272,79 punten. De index doorbrak deze week diverse Fibonacci steunniveaus, waaronder het 61,8% retracement level, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de top, die in oktober rond 318 punten werd bereikt. Het dieptepunt voor deze maand werd opnieuw…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX zat ook woensdag in de hoek waar de klappen vielen en sloot 1,5% lager op 272,79 punten. De index doorbrak deze week diverse Fibonacci steunniveaus, waaronder het 61,8% retracement level, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de top, die in oktober rond 318 punten werd bereikt. Het dieptepunt voor deze maand werd opnieuw aangescherpt, waarmee opnieuw een tik uitgedeeld werd door de beren.

In navolging van Moodys, heeft gisteren Fitch gewaarschuwd dat de Franse kredietwaardigheid kan worden verlaagd als de schuldencrisis verder escaleert. Volgens de kredietbeoordelaar is de hoogste kredietstatus van Frankrijk nu nog gerechtvaardigd, maar deze kan onder druk komen te staan wanneer de economische omstandigheden in Frankrijk en Europa verder verslechteren en Parijs gedwongen wordt Franse banken uit de brand te helpen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX heeft nog een tweetal handelsdagen om (wederom) een negatieve bar op weekbasis te vermijden. De dalende trend sinds het voorjaar is intact, met als recent wapenfeit een nieuwe low voor november. De dalende RSI baart zorgen, aangezien de koopkracht steeds verder afneemt. De bear range is nog steeds intact daar de 60%-grens niet is gepasseerd. De RSI zal snel moeten opveren om nog een lichtpuntje te kunnen bieden aan de stieren.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op dagbasis zijn er steeds meer troefkaarten uit de handen van de stieren geslagen. Steunniveaus boden geen steun, waardoor de AEX een nieuwe low voor november aantikte. De vorming van een hogere bodem boven de low van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober, is evenwel nog steeds mogelijk. De RSI blijft op week- en dagbasis gevangen in een bear range en koerst steeds verder zuidwaarts.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op uurbasis is de RSI verder de afgrond ingegleden binnen de oversold-zone (onder 30%). De dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is nog steeds intact, terwijl de kortere dalende weerstandslijn de verkoopdruk eveneens steeds verder opvoert.

Kortom, de signalen staan voor de korte en lange termijn nog steeds op rood. Het blijft wachten op een doorbraak van de dalende weerstandslijn alvorens we optimistisch naar de markt mogen kijken. Een herstel in de uurgrafiek is daarbij stap 1. De kansen liggen nog steeds vooral neerwaarts, waarvan de ProtectiePortefeuille (winst dit jaar +53,8%) de vruchten plukt.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting