AEX scherpt record 2009 opnieuw aan

Begin oktober viel de AEX terug, maar de index vormde gelukkig opnieuw een hogere bodem. Deze week scherpte de Amsterdamse hoofdgraadmeter, middels een piek boven 326 punten, andermaal het record voor… Begin oktober viel de AEX terug, maar de index vormde gelukkig opnieuw een hogere bodem. Deze week scherpte de Amsterdamse hoofdgraadmeter, middels een piek boven 326 punten, andermaal het record voor dit jaar aan.
De stijging ging gepaard met een aantal koershiaten, waaruit de kracht van de markt blijkt. Sinds maart heeft de AEX diverse valse neerwaartse uitbraken laten zien. Doordat de index daarna middels koershiaten de weg omhoog vervolgde, werd een aantal island reversals gevormd. Deze niveaus zouden steun moeten bieden rond 303 punten respectievelijk 286 punten.
Vooralsnog weet de AEX het proces van hogere bodems en dito toppen moeiteloos vast te houden en staan de lange termijn indicatoren nog altijd op ‘kopen’. Zo bieden het eerder voltooide omgekeerde hoofd-schouderpatroon en de Coppock-indicator de AEX nog steeds een steun in de rug.
De paniekindicator VIX signaleert echter hoge premies voor (put)opties. Bovendien doorbrak de lange rente het laagste niveau sinds 2005. Beleggers vertonen derhalve risicomijdend gedrag en zoeken hun heil tevens in veilige vluchthavens zoals goud en zilver.
De correlatie tussen de AEX en de euro/dollar is eveneens opmerkelijk: sinds maart zijn de AEX en de euro/dollar hand-in-hand gestegen. Dit duidt op het opzetten van dollar-carry trades, naast yen-carry trades die de afgelopen jaren zeer populair waren. In dollars kan goedkoop worden geleend waarmee vele bubbels worden opgeblazen.
Zolang de (hogere) bodems sinds maart intact blijven, kunnen beleggers het spel meespelen, al dan niet met een parachute bij de hand. Zodra de AEX (en dus ook de euro/dollar) de uptrends niet meer weten vast te houden, is het spel gespeeld.
AEX Verwachting