AEX scherpt record aan sinds najaar 2008

De AEX gooide daags voor Pasen alle remmen los en scherpte het hoogste punt sinds het najaar van 2008 verder aan. Hiermee doet de AEX een serieuze poging om uit de bandbreedte tussen circa 300 en 345 punten… De AEX gooide daags voor Pasen alle remmen los en scherpte het hoogste punt sinds het najaar van 2008 verder aan. Hiermee doet de AEX een serieuze poging om uit de bandbreedte tussen circa 300 en 345 punten te breken. Circa zeven maanden werd de AEX-index in deze ‘rangeÂ’ gegijzeld.
We noemden het een sterk teken dat de AEX de afgelopen week op een relatief hoog niveau consolideerde en daarbij niet ver terugviel. Ons vorige week gecommuniceerde koersdoel van 346,22 punten werd bij opening op donderdag gerealiseerd. Wij noemden daarom in het ochtendbericht een nieuw koersdoel van 348,94 punten, dat donderdagmiddag reeds werd behaald. Het volgende koersdoel dat we op basis van het systeem van BeursBulletin kunnen berekenen, ligt op 354,62 punten.
Het feit dat de AEX-index nieuwe hoogterecords sinds eind 2008 vestigt, bewijst dat fundamentele ontwikkelingen en nieuwsfeiten een slechte indicator zijn voor beleggers. Beleggers die op het slechte nieuws hebben gehandeld, hebben de plank misgeslagen. Het is derhalve beter om het gevoel (en het nieuws) uit te schakelen en te beleggen op basis van een systeem gebaseerd op ratio.
Diverse Amerikaanse en Europese indices, waaronder de Zwitserse, Duitse, Engelse en Belgische, scherpten het jaarrecord al eerder aan. Daarbij presteren de Amerikaanse indices reeds maanden beter dan de Europese tegenhangers. De Portugese PSI20-index daarentegen is de klap sinds januari nog lang niet te boven.
De komende vier dagen houdt Euronext de beurzen gesloten vanwege het paasweekeinde. Het is belangrijk dat de AEX daarna de stijgende lijn weer weet voort te zetten zodat de uitbraak wordt bevestigd. Het liefst zien we daarbij dat meerdere fondsen c.q. sectoren de stijging schragen en dat daarbij de volumes toenemen. Deze uitbraak is overigens al een mooi begin!
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting