AEX scherpt recordniveau verder aan

Pasen heeft de AEX dit jaar geen windeieren gelegd. De afgelopen week vloog de AEX-index namelijk als een raket omhoog. De AEX scherpte zelfs het hoogste punt sinds het najaar van 2008 verder aan. De 345-puntengrens… Pasen heeft de AEX dit jaar geen windeieren gelegd. De afgelopen week vloog de AEX-index namelijk als een raket omhoog. De AEX scherpte zelfs het hoogste punt sinds het najaar van 2008 verder aan. De 345-puntengrens was een belangrijke grens, waar de AEX geruime tijd moeite mee had om door te breken. Maandenlang ploeterde de Amsterdamse graadmeter voort binnen de brede bandbreedte tussen circa 300 en 345 punten, zonder terreinwinst te boeken.
Middels de recente opwaartse uitbraak heeft de stijgende trend sinds maart 2009 een impuls gekregen. De afgelopen weken bleven we onze koersdoelen opwaarts bijstellen. Het vorige week in het weekblad gecommuniceerde koersdoel ad 354,62 punten werd na Pasen al weer bereikt. Ons nieuwe koersdoel bedraagt 361,97 punten, maar het lijkt er op dat dit koersdoel niet zo snel wordt behaald als de voorgaande doelen.
 
Een (kleine) correctie op de forse stijging vanaf het niveau rond 315 punten, past vanzelfsprekend in het plaatje. Het feit dat de AEX recent een hoogterecord sinds eind 2008 heeft gevestigd, toont de kracht van de AEX-index. De AEX kan nu terugvallen richting het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar een koershiaat voor steun kan zorgen. Vervolgens zal de index de weg noordwaarts dienen te vervolgen na een succesvolle test van de uitbraak.
Daarbij zal een eventuele stijging wel gepaard moeten gaan met een relatief hoog volume. Een groot aantal fondsen heeft de AEX de weg reeds naar boven gewezen: ArcelorMittal, ASML, Fugro, Philips, Randstad en TNT bijvoorbeeld. De vraag is wanneer meerdere fondsen hetzelfde voorbeeld zullen volgen. Het beeld is immers niet onverdeeld positief: brekebeen is bijvoorbeeld BAM Groep. Dit fonds weet de stijging niet bij te houden. Dit biedt natuurlijk ook kansen door in zwak presterende fondsen ‘baisseposities’ in te nemen.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting