AEX schrikt van slachting PIIGS

Dinsdag daalde de AEX-index 2,3% naar een stand van 349,12 punten. De AEX kreeg niet alleen het Griekse drama, maar ditmaal ook Portugese perikelen te verwerken. Ons meest recente koersdoel van 361,97… Dinsdag daalde de AEX-index 2,3% naar een stand van 349,12 punten. De AEX kreeg niet alleen het Griekse drama, maar ditmaal ook Portugese perikelen te verwerken. Ons meest recente koersdoel van 361,97 punten is door de terugval weliswaar wat verder uit het vizier geraakt, maar er is nog geen man over boord. Feit is dat de AEX medio april het hoogterecord sinds het najaar van 2008 verder wist aan te scherpen. De AEX mag evenwel niet al te ver terugvallen. Zolang de AEX boven het uitbraakniveau rond 345 punten weet te blijven, is een nieuwe aanval op de top van dit jaar mogelijk. Rond het uitbraakniveau kan tevens het koershiaat voor steun zorgen.
[img1]
TomTom daalde daags na de publicatie van de eerstekwartaalcijfers. Rabo Securities handhaafde weliswaar het houdadvies, maar verhoogde daarbij wel het koersdoel van € 6 naar € 7. Corio daalde optisch fors vanwege een ex-dividendnotering van € 2,65 per aandeel. Het vastgoedfonds kreeg een adviesverlaging te verwerken van ING van ‘kopen’ naar ‘houden’.
Binnen de Midcap-index rapporteerde Vopak beter dan verwachte winstcijfers over het eerste kwartaal. Het tank- en opslagconcern van oliën en chemicaliën rapporteerde over de eerste drie maanden van het jaar een EBIT (exclusief bijzondere posten) van € 109,7 miljoen versus € 85,6 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar. Verbeterde marktomstandigheden, uitbreidingen in opslagcapaciteit en efficiëntieverbeteringsprogramma’s kwamen de cijfers ten goede. Kepler handhaafde het koopadvies en is van voornemens het huidige koersdoel van € 70 te verhogen.
Standard & PoorÂ’s verlaagde gisteren de waardering voor de staatsschulden van Portugal met twee stappen: van A+ naar A-. Volgens de kredietbeoordelaar verkeert Portugal in een “relatief zwakke positie om de problemen in de overheidsfinanciën op te vangen als gevolg van structurele fiscale en economische problemen”. S&P merkte bovendien op dat Portugal op de middellangetermijn slechts zwakke economische groei tegemoet kan zien. Standard & Poor’s verlaagde de kredietwaardigheid van Griekenland met drie stappen (van BBB+ naar BB+). Daarmee heeft Grieks staatspapier nu voor het eerst de status ‘rommel’. De rente op tweejarige Griekse staatsleningen klom daarop richting 15%.
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten steeg in april naar het hoogste niveau sinds september 2008. Volgens onderzoeksbureau Conference Board steeg de vertrouwensindex tot 57,9 punten versus 52,3 punten in maart. Consumenten werden vooral iets positiever over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.
De AEX-index kreeg gistermiddag een klap te verwerken vanwege de P uit PIIGS: Portugal. De AEX hield de afgelopen weken het uitbraakniveau rond 345 punten op veilige afstand. De grote vraag is of de index boven deze steunzone weet te blijven. Aldaar bevindt zich niet alleen het koershiaat rond 345 punten, maar in die buurt zou het 61,8% Fibonacci retracement level eveneens steun kunnen bieden. Onlangs werd het 50% retracement level, gemeten vanaf de bodem van medio maart tot aan de recente top van april, succesvol getest waarna de AEX opnieuw in de aanval ging. BeursBulletin handhaaft evenwel het opwaarts bijgestelde koersdoel van 361,97 punten, zolang bovengenoemde steunniveaus intact zijn. We hebben aangegeven dat een terugval interessante mogelijkheden zou kunnen bieden om nieuwe posities in te nemen of bestaande posities verder uit te breiden. Daarbij mag de AEX evenwel niet te ver door de knieën zakken.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in TomTom en Vopak.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting