AEX schudt Europese schuldperikelen van zich af

De AEX-index rechtte woensdag zijn rug en sloot 0,7% hoger op 341,50 punten. De AEX worstelt nog steeds met de 340-puntenzone. Zolang het 200-daagsgemiddelde stijgende is en de bodems op een hoger niveau… De AEX-index rechtte woensdag zijn rug en sloot 0,7% hoger op 341,50 punten. De AEX worstelt nog steeds met de 340-puntenzone. Zolang het 200-daagsgemiddelde stijgende is en de bodems op een hoger niveau worden gevormd, is een positieve visie gerechtvaardigd. Het is wel van belang dat de AEX boven de steungrenzen van september (circa 310 punten) respectievelijk oktober (circa 330 punten) blijft.
De bouwproductie in de eurozone daalde in september met 2,1% op maandbasis. Op jaarbasis lag de bouwproductie 8,1% lager. Op jaarbasis viel de productie in Spanje het sterkst terug (-37,3 procent), terwijl de sterkste groei werd gemeten in Polen (+13,4%).
In het derde kwartaal is de Spaanse economie gegroeid noch gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis groeide de economie met 0,2% na zeven maanden van krimp. De Spaanse overheid is voornemens de komende twee jaar € 65 miljard om te buigen. Spanje probeert iedereen ervan te overtuigen dat de eigen economie in een betere staat is dan de economieën van collega-PIIGS-landen Griekenland, Portugal en Ierland. Deze landen bevinden zich in een zware schuldencrisis.
Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS daalde in oktober tot 519.000 op jaarbasis versus een gemiddelde verwachting van 600.000. Het aantal verstrekte bouwvergunningen steeg van 547.000 in september tot 550.000.
Ondanks de schuldperikelen rondom Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje, houdt de Amsterdamse hoofdgraadmeter zich goed staande. Weliswaar nam de AEX-index onlangs flink wat gas terug, maar veerde daarbij opnieuw op vanaf de 340-puntengrens. De AEX mag af en toe een stap terug doen, maar dient daarbij wel de steunzones van oktober (rond 330 punten) respectievelijk september (rond 310 punten) te respecteren. Zolang de volgende bodem boven deze niveaus wordt gevormd, is de daling een mogelijk interessant instapmoment.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting