AEX schuurt tegen weerstanden

De AEX zette woensdag opnieuw de aanval in op de top van januari. De index schoot bij opening hard omhoog, maar moest toch weer wat terrein prijs geven. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde uiteindelijk… De AEX zette woensdag opnieuw de aanval in op de top van januari. De index schoot bij opening hard omhoog, maar moest toch weer wat terrein prijs geven. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde uiteindelijk 1,5% hoger op 266,96 punten. Weliswaar dreigde de index door de stijgende steunlijn te zakken, maar deze veerde ‘uit het niets’ op. Veel belangrijker zijn overigens de niveaus rond 260 punt respectievelijk 250 punten. Een doorbraak van deze levels zou het beeld drastisch doen verslechteren. We zouden dan spreken van een breuk met het patroon van hogere bodems en hogere toppen sinds maart. Voorlopig schuurt de AEX tegen zware weerstanden aan en voert de druk weer verder op.
De belangrijkste zwaargewichten trokken de AEX-kar. ArcelorMittal (3,4%) koerste andermaal hoger dankzij een positieve stemming binnen de grondstoffensector. De olieprijs bereikte zelfs een hoogste koers van dit jaar rond $ 71 per vat. Oliesectorfondsen vonden hierdoor weer gretig aftrek: Royal Dutch Shell steeg 1,7%, Fugro steeg meer dan 1% en SBM Offshore steeg zelfs 2%.
Ander indexzwaargewicht Unilever (+1,7%) is nog steeds in de race voor de overname van sojaproducent Alpro. Volgens website Just Foods worden naast Unilever tevens Dean Foods en het Finse Raisio als ‘jagers’ genoemd.
De industriële productie in Groot-Brittannië steeg in april op maandbasis onverwacht met 0,3%. Analisten hadden juist een daling met 0,1% verwacht. De Britse economie verkeert in de diepste recessie in dertig jaar. Op jaarbasis verschrompelde de industriële productie in april met 12,3%. De forse toename van het aantal bedrijfsfaillissementen in Duitsland in het eerste kwartaal werden door beleggers genegeerd. Vandaag staan geen belangwekkende Europese macrocijfers op het programma.
De Amerikaanse beurzen zwalkten rond het slot van dinsdag. Het handelsbalanstekort is in april licht verslechterd naar $ 29,2 miljard versus een deficiet van $ 28,5 miljard in maart. Vandaag worden de wekelijkse jobless claims gepubliceerd, alsmede de detailhandelsvoorraden. De Fed meldde in het zogeheten Beige Book nog altijd bijzonder weinig signalen voor een economisch herstel in de VS te zien. De omstandigheden blijven moeilijk en zijn in sommige delen van het land zelfs verslechterd.
De AEX houdt nog steeds zeer goed stand en weet zelfs nog steeds hogere niveaus op te zoeken. Zolang de index boven de steunzone rond 260 punten, uiterlijk 250 punten, weet te blijven, is de kans op een opwaartse doorbraak groot. Bij voorkeur handhaaft de AEX zich boven 260 punten, want dat zou getuigen van kracht. Een doorbraak van dit niveau zou een eerste schot voor de boeg kunnen zijn. Daarmee zou de korte termijn stijgende steunlijn een behoorlijke deuk gaan oplopen.
Zolang de AEX erin slaagt de huidige koersniveaus vast te houden, is er alle reden om naar boven te blijven kijken. Het is belangrijk dat de AEX binnenkort de top van januari weet te overschrijden. De SmallCap-index en de MidCap-index hebben de AEX een goed voorbeeld te geven door mijlenver boven de top van januari te zijn uitgestegen. Hieruit blijkt dat beleggers bereid zijn risico’s te accepteren, hetgeen een bemoedigend signaal is. Als we over onze landsgrenzen heen kijken, heeft een aantal belangrijke indices ook reeds het groene licht gegeven. Een ander aantal worstelt, net als de AEX, nog met weerstanden, maar weerstanden zijn er in een stijgende markt om uit genomen te worden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting