AEX schuurt tegen weerstandsniveau

Beleggers in Amsterdam kregen dinsdag een stroom aan kwartaalcijfers te verwerken. De AEX-index begon dinsdag positief, maar sloot 0,2% lager op 471,22 punten. De korte termijn uptrend is nog steeds intact,… Beleggers in Amsterdam kregen dinsdag een stroom aan kwartaalcijfers te verwerken. De AEX-index begon dinsdag positief, maar sloot 0,2% lager op 471,22 punten. De korte termijn uptrend is nog steeds intact, maar de AEX zal wel de vorige top moeten uitnemen om de stijging weer een nieuwe impuls te geven. De AEX is op weg richting de weerstandszone rond 480 punten maar daarvoor moet eerst het 50%-Fibonacciniveau worden overwonnen. Aangezien de Amsterdamse hoofdgraadmeter de kar niet in zijn eentje kan trekken, houden wij ook de prestaties van de collega-indices in de gaten.
Royal Dutch Shell (+4,6%) kwam met beter dan verwachte resultaten. De oliemaatschappij heeft in het eerste kwartaal een 24,7% hogere nettowinst geboekt. Maandagavond bereikte de prijs voor een vat ruwe olie een nieuw recordniveau. Volgens financieel directeur (CFO) Peter Voser is de huidige hoge olieprijs niet gerechtvaardigd als naar de fundamentals gekeken wordt. De prijs wordt opgedreven door geopolitieke kwesties (zoals Nigeria), speculatie en de verzwakking van de Amerikaanse dollar.
ArcelorMittal (-2%) tekende met Vale (Companhia Vale do Rio Doce) nieuwe langetermijncontracten voor de levering van ijzererts. Het zou met 480 miljoen ton gaan om het grootste contract ooit tussen een staalbedrijf en een ijzerertsproducent. Beleggers reageerden echter teleurgesteld. DSM kreeg wel de handen op elkaar: +2%. In het eerste kwartaal kwam de nettowinst uit op € 162 miljoen. ’s Werelds grootste vitamineproducent verwacht dat 2008 een ‘recordjaar’ gaat worden.
Allianz, de grootste verzekeraar van Europa, heeft in het eerste kwartaal van 2008 een winstdaling van 66% ten opzichte van een jaar eerder gerapporteerd. Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, boekte het eerste kwartaalverlies in vijf jaar. De kredietcrisis dwong de bank om € 2,7 miljard aan afschrijvingen te boeken, terwijl vorig jaar nog een winst van € 2,1 miljard werd gerealiseerd. HBOS, de grootste verstrekker van hypotheekleningen in het Verenigd Koninkrijk, gaat € 5 miljard ophalen en wil minder dividend uitkeren ter versterking van het eigen vermogen.

SNS geeft het aandeel BinckBank (+1,2%) een buy-advies. Analist Maarten Altena voorziet goede resultaten over de eerste helft van 2008. SNS verwacht dat de huidige korting ten opzichte van concurrenten teniet wordt gedaan en geeft een koersdoel van € 11,50. KPN heeft cijfers laten zien die in lijn waren met de verwachting van analisten. Beleggers hielden rekening met een positieve verrassing, gezien het feit dat het aandeel 1,5% daalde. USG People (-3%) behaalde over het eerste kwartaal een nettowinst van € 29,3 miljoen, 19,6% meer dan vorige jaar. Voor 2008 durfde de uitzender geen concrete omzet- en winstverwachting af te geven, wat een domper was op de feestvreugde.
De Amerikaanse Consumer Confidence Index is in april 2008 afgenomen tot 62,3. De daling is weliswaar minder groot dan verwacht, maar het is wel de laagste stand sinds maart 2003. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stegen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in maart 2008 met bijna 10% in vergelijking tot maart 2007. Ook in de vier voorgaande maanden lag de toename in deze orde van grootte, onder invloed van de fors hogere olieprijs.

De hogere bodem die de AEX-index in april wist te vormen, draagt bij aan een verbetering van het beeld op korte termijn. De korte termijn uptrend stuit echter op de eerstvolgende (zware) weerstand: de neklijn rond 480 punten. Binnen afzienbare tijd zal blijken of de AEX over voldoende kracht beschikt om deze barrière te passeren. Zo ja, dan is het tij voor de index ten goede gekeerd en kunnen we ons richten op hogere niveaus. Zover is het echter nog niet. Aangezien de AEX zich voor de lange termijn nog steeds in een downtrend bevindt, blijft voorzichtigheid geboden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting