AEX sluipt richting koersdoel 346,22 punten

De AEX-index eindigde dinsdag 0,1% lager op een stand van 343,60 punten. Daarmee noteert de AEX nog steeds rond het hoogste niveau van 2010. Gisteren bereikte de AEX ‘intradayÂ’ opnieuw een hoogste punt… De AEX-index eindigde dinsdag 0,1% lager op een stand van 343,60 punten. Daarmee noteert de AEX nog steeds rond het hoogste niveau van 2010. Gisteren bereikte de AEX ‘intradayÂ’ opnieuw een hoogste punt sinds het najaar van 2008. In onze dagelijkse markt-updates gaven wij aan dat de kans groot was dat de top van januari zou worden overschreden. Het is bemoedigend dat de AEX niet veel terrein prijsgeeft en rond het huidige niveau consolideert. Het lijkt erop alsof beleggers het kruit droog houden in verband met het lange Paasweekeinde. Het koersdoel van 346,22 punten, op basis van het systeem van BeursBulletin, staat nog altijd in het vizier.
DSM gaat de agro- en melamineactiviteiten voor € 310 miljoen verkopen. Hierop wordt naar verwachting een boekverlies van € 15 tot € 20 miljoen gerealiseerd. De verkoopopbrengst viel analisten van Rabo Securities tegen. Zij hadden op een opbrengst ad € 350 miljoen ingezet. KBC Securities en Theodoor Gilissen toonden zich daarentegen positiever over desinvestering. Zij wezen erop dat deze goed past binnen de strategie, die de nadruk legt op Life Sciences en Materials Sciences.
Volgens onderzoekers van KPMG is Nederland de goedkoopste vestigingsplaats in Europa voor buitenlandse ondernemingen. De bedrijfskosten van de onderzochte landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Mexico, zijn vergeleken met die van de Verenigde Staten. Het kostenvoordeel van Nederland ten opzichte van de VS bedraagt 3,5%. Vergeleken met Groot-Brittannië, het op één na goedkoopste land, is het voordeel 1,7%. Japan en Duitsland blijven de duurste van de onderzochte landen, blijkens het tweejaarlijkse onderzoek van het accountant- en adviesbureau. Het kostennadeel van deze landen bedraagt respectievelijk 7,6% en 2,6%. KPMG heeft gekeken naar zowel de kosten die een ondernemer moet maken bij het opstarten van zijn bedrijf als de operationele kosten over een periode van tien jaar.
 
Algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, heeft dinsdag de Europese Unie (EU) opgeroepen om te handelen en te vermijden in de “tweede divisie” te belanden, met een achterstand op de Verenigde Staten en Azië. Deze landen lijken sneller uit de economische crisis te raken. “Als de Europeanen niet snel reageren, zal binnen tien of twintig jaar de wedstrijd gespeeld worden tussen de VS en Azië en zal Europa aan de kant blijven”, aldus de Franse IMF-topman. Hij pleitte voor meer coördinatie in Europa, vooral wat de financiële problemen van Griekenland betreft.
De consumentenprijzen in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) stegen (dit jaar tot februari) met 1,9%. Energiekosten waren op jaarbasis gemiddeld 8,4% hoger in februari. In februari waren consumenten in de 30 deelnemende voornaanstaande economieën aan voeding 0,3% minder kwijt. Exclusief voeding en energie, steeg het prijsniveau met 1,5%. Nederland stak met een geharmoniseerde inflatie van 0,4% relatief laag af tegen het gemiddelde in de eurozone. In de hele eurozone bedroeg de geldontwaarding 0,9%.
De huizenprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari gedaald ten opzichte van de maand daarvoor. Blijkens de huizenprijsindex van Standard & Poor’s (S&P) en Case-Shiller, daalde de index voor de huizenprijzen in de twintig grootste stedelijke regioÂ’s met 0,4%. De index voor de huizenprijzen in de tien grootste stedelijke regio’s daalden in december met 0,2% op maandbasis. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in maart harder gestegen dan verwacht: de index steeg naar 52,5 versus 46 in februari. Economen hadden een indexstand van 51 verwacht. Het consumentenvertrouwen geldt als een belangrijke barometer voor de consumentenbestedingen, die goed zijn voor tweederde van de omvang van de Amerikaanse economie.
Gisteren scherpte de AEX-index ‘intraday’ het hoogterecord aan sinds het najaar van 2008. De AEX maakte de afgelopen weken een inhaalslag ten opzichte van diverse Amerikaanse indices en Europese beurzen. Een aantal effectenbeurzen, waaronder de Zwitserse, Duitse, Engelse en Belgische, bereikten reeds eerder het hoogste punt sinds het najaar van 2008. Het is bemoedigend dat de AEX de stijgende lijn opnieuw heeft ingezet. Het koersdoel van 346,22 punten voor de AEX, dat we op basis van het systeem van BeursBulletin hebben berekend, staat nog steeds als een huis. Het lijkt erop alsof beleggers een pas op de plaats maken in verband met de verkorte handelsweek vanwege Pasen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX en DSM.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting