AEX sluit dramatisch decennium af

De AEX sloot 2009 af op de stand van 335,33 punten en boekte hiermee een jaarwinst van circa 36%. Desondanks noteert de AEX-index nog altijd ruim 50% onder het hoogste niveau van 2000. Voor de Dow Jones… De AEX sloot 2009 af op de stand van 335,33 punten en boekte hiermee een jaarwinst van circa 36%. Desondanks noteert de AEX-index nog altijd ruim 50% onder het hoogste niveau van 2000. Voor de Dow Jones Industrials Index waren de voorgaande tien jaren het op één na slechtste decennium sinds 1900. De kans is dan ook groot dat de komende 10 jaren beter worden. De komende weken zal blijken welke richting de AEX gaat inslaan. Dan zijn de grote partijen weer terug van de kerstvakantie en zullen de handelsvolumes weer toenemen. Zodra de aandelenkoersen verder stijgen met een toenemend volume, zal dit een teken van kracht zijn. Belangrijke steunniveaus zijn 323 punten respectievelijk 296 punten. Zodra deze steunzones worden doorbroken, verzwakt het beeld.
Het spel was op de laatste dag van de handelsdag al snel gespeeld. Er waren binnen de AEX gedurende de verkorte handelsdag weinig spectaculaire koersontwikkelingen te zien, op een merkwaardige koersbeweging van ArcelorMittal na. Op de lokale markt viel DIM Vastgoed op met een dagwinst van bijna 25%. Equity One biedt $ 7,30 per aandeel in contanten. Het eerdere bod van de Amerikaanse investeerder, die al 75% van de aandelen bezit, was $ 6,16.
Smit Internationale NV heeft de koop van de aandelen Minette Bay Ship Docking afgerond. De Canadese havensleepdienst Minette Bay Ship Docking werkt in de haven van Prince Rupert aan de Canadese westkust ten noorden van Vancouver. Op de Nederlandse maritieme dienstverlener zelf ligt een bod van € 60 per aandeel van baggerconcern Boskalis.
Willem Buiter haalde in het Financieele Dagblad hard uit naar Europese banken op het vaste land. Volgens de Nederlandse topeconoom komen de problemen van Europese banken niet aan de oppervlakte door de ECB. De forse verliezen worden verhuld dankzij goedkoop geld van de Europese Centrale Bank (ECB). Buiter wijst onder meer op de zware economische problemen in Spanje. Op het Iberische schiereiland heeft de klap op de huizenmarkt de economie onder zware druk gezet. Buiter: “Die zeepbel is leeggelopen, maar verliezen [voor banken] zijn maar mondjesmaat genomen.” Buiter treedt in januari als hoofdeconoom in dienst van de Amerikaanse bank Citigroup. Hij was in de voorgaande jaren onder meer werkzaam als beleidsbepaler van de Britse centrale bank en hoofdeconoom van de Europese ontwikkelingsbank.
De AEX-index heeft vorig jaar met een plus van circa 36% afgesloten. Dit lijkt weliswaar een geweldige prestatie, maar de index noteert nog altijd 35% onder de openingskoers van het jaar 2008 en ruim 50% onder het hoogste niveau van 2000. De Amsterdamse beursgraadmeter heeft derhalve nog een lange weg te gaan om de verliezen van de voorgaande periode weg te poetsen. De komende weken zal duidelijk worden welke richting de markt op zal gaan zodra de (grote) partijen terugkeren van het kerstreces. Om de weg omhoog te vervolgen, zal de AEX op zijn minst boven de steunzone rond 296 punten dienen te blijven. Een eerste waarschuwing van verzwakking wordt gegeven zodra de steun rond 323 punten wordt doorbroken. Een verdere stijging zal bovendien gepaard moeten gaan met meer volume. Daarnaast zal het herstel breed moeten worden gedragen. Diverse sectoren, waaronder de financials, liggen er zwak bij. Dit is een uiterst zwak teken. Een positieve visie ten aanzien van de AEX is weliswaar gerechtvaardigd, maar voorzichtigheid dient op dit moment wel te worden betracht!
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Boskalis, ArcelorMittal en Smit Internationale.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting