AEX sluit het hiaat…en opent een nieuwe gap

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX viel dinsdag terug, nadat de index maandag omhoog schoot. Het overlijdensbericht van Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden had maar kort effect. Doordat de AEX weer daalde, werd de maandag gevormde openingsgap gedicht. Sterker nog, dinsdag werd er opnieuw een gap gevormd, maar nu neerwaarts. Het is evenwel positief dat de bodems nog steeds…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX viel dinsdag terug, nadat de index maandag omhoog schoot. Het overlijdensbericht van Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden had maar kort effect. Doordat de AEX weer daalde, werd de maandag gevormde openingsgap gedicht. Sterker nog, dinsdag werd er opnieuw een gap gevormd, maar nu neerwaarts. Het is evenwel positief dat de bodems nog steeds op een hoger niveau liggen.

Intraday is het beeld wat verslechterd middels de gap down van gisteren. Bovendien is het positieve island reversal-patroon ongedaan gemaakt. De RSI op intraday-basis is behoorlijk volatiel. De Relatieve Sterkte Index (RSI) daalde razendsnel van overbought (boven 70%) op maandag naar bijna oversold gisteren.

Op dagbasis fluctueert de RSI in een neutrale zone tussen 40% en 50%. Intraday zal het beeld eerst moeten verbeteren, waarna op dagbasis het beeld kan verbeteren. Daarbij zal de RSI de 60%-barrière, zijnde de bovenkant van de bear market range, opnieuw moeten passeren. Nadat de RSI in maart in oversold-gebied belandde, herstelde deze indicator maar wist niet boven 60% uit te breken. Het is positief dat de RSI in april wel boven de gevarenzone van 30% wist te blijven. Kortom, het beeld op dagbasis is neutraal.

Op weekbasis staan de lichten nog op groen, waarbij de koopkrachtindicator nog steeds in een bull market range bivakkeert. Tijdens de correctie in maart wist de RSI boven 40% (onderkant bull market range) te blijven. We spreken dus van een correctie binnen de stijgende trend.

De Portugezen bereikte dinsdagavond met de EU en het IMF een akkoord voor euro; 78 miljard aan steun. Portugal is het derde geval van ongecontroleerde overheidsuitgaven dat gered moet worden met (Nederlands) belastinggeld. Portugal heeft een tekort van bijna 10% op de lopende rekening waardoor de rente door het dak schoot.

Zolang het 61,8% Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april en de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010 standhoudt, handhaven wij onze positieve visie.

Het opwaartse koershiaat tussen 354,79 punten en 356,13 punten, dat in april is gevormd, staat nog steeds open. Dit is een krachtig teken. De Duitse DAX, de brede Europese Next150-index en de Amerikanen hebben inmiddels nieuwe jaarrecords opgetekend. De kans is dan ook groot dat dit goede voorbeeld (vroeg of laat) zal worden gevolgd. De AEX consolideert momenteel in een driehoekspatroon waaruit het ooit eens zal moeten breken. Vooralsnog is er geen aanleiding om te panikeren en blijven we positief in deze neutrale fase.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting