AEX sluit oktober in stijl af

De AEX-index kreeg op de laatste dag van de week en de maand oktober opnieuw veel verkoopdruk te verwerken. De dalende lijn, die op 20 oktober werd ingezet, bleek nog steeds actueel. Ook vrijdag zorgde… De AEX-index kreeg op de laatste dag van de week en de maand oktober opnieuw veel verkoopdruk te verwerken. De dalende lijn, die op 20 oktober werd ingezet, bleek nog steeds actueel. Ook vrijdag zorgde een verdere daling van de euro, voor neerwaartse druk op de AEX. De AEX sloot 2,4% lager op 302,36 punten, maar de 300-puntengrens wist opnieuw stand te houden. De AEX heeft nog ruimte voordat de positieve trend sinds maart doorbroken is. Voor het kortere termijn beeld, is de bodem van begin oktober van cruciaal belang. Zolang dit niveau, rond 296 punten, standhoudt, is de hervatting van de opgaande lijn waarschijnlijk. Wordt deze bodem doorbroken, dan springt het sein op rood.
Het consumentenvertrouwen in de VS is in oktober minder hard gedaald dan werd verwacht. De Universiteit van Michigan, die het sentiment onder de Amerikaanse consument meet, noteerde een score van 70,6, waar het sentiment in september nog uitkwam op 73,5. De Chicago inkoopmanagersindex steeg in oktober harder dan verwacht. De inkoopmanagersindex steeg in oktober naar 54,2, een aanwijzing dat de economische activiteit toeneemt. De economie groeide echter dankzij eenmalige maatregelen doordat er veel meer nieuwe (buitenlandse) auto’s werden verkocht dankzij de sloopregeling. Ook werd zwaar gesubsidieerd in woningbouw.
De werkloosheid in de eurozone steeg in september tot 9,7%, de hoogste werkloosheid in tien jaar. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in oktober gedaald ten opzichte van een maand eerder. De consumentenprijzen in de eurozone daalden in oktober waardoor de deflatie deze maand uitkomt op 0,1%. De prijzen van de Nederlandse industrie lagen in september 12,5% lager dan een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zag sinds november 2008 de prijzen van industrieproducten onafgebroken dalen.
BinckBank heeft de nettowinst met niet minder dan 86% zien stijgen in het derde kwartaal. Het beursklimaat bleek bijzonder gunstig voor de online broker. De cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten ruimschoots. “Het afgelopen kwartaal was het sterkste ooit voor Binck”, aldus ceo Koen Beentjes. Binck profileert zich steeds meer op het gebied van vermogensbeheer en bankieren waarmee de afhankelijkheid van provisies op orderuitvoering wordt verlaagd. Binck telt inmiddels ruim 300.000 spaar- en effectenrekeningen in Nederland naast 29.500 Belgische en 10.500 Franse klanten.
De AEX scherpte vorige week nog het recordniveau van dit jaar aan, middels een top op 328,51 punten. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau bleek echter te zwaar en de AEX vertrok in hoog tempo richting de 300-puntengrens. In één week tijd werden de moeizaam opgebouwde winsten van de afgelopen weken vrijwel geheel weggevaagd.
De correlatie tussen de AEX en de euro/dollar blijft opvallend. Marktpartijen draaien hun dollar-carry trades terug, waarbij aandelen worden verkocht waardoor de opgaande spiraal vanaf maart wordt omgebogen in een neergaande spiraal. Hetzelfde zagen we in 2008 gebeuren met de yen carry trade. Toen de yen in 2008 aanzienlijk begon te stijgen (versus de euro), had dat een zeer negatieve invloed op de aandelenmarkten. In 2008 halveerde de AEX-index. De 300-puntengrens dient voor voldoende steun te zorgen. Zolang de dalingen worden gevolgd door forse herstelbewegingen, blijft de stijgende trend intact. De bodem rond 296 punten is nu van cruciaal belang. Zolang de index zich boven het bodemniveau van begin oktober weet te handhaven, is optimisme gerechtvaardigd. Kijkend naar de Franse CAC40, de Stoxx50, de Euronext150, De Dow Jones Transport, De Portugese PSI of Duitse DAX, dan is het echter zeer de vraag of de AEX wel boven deze bodem weet te blijven.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in BinckBank.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting