AEX snakt naar het einde

Euronext Amsterdam had woensdag, net als de Duitse beurs, net zo goed dicht kunnen blijven. Er gebeurde weinig op het Damrak. De AEX-index sloot 1% lager op 241,90 punten. Nog steeds doolt de AEX tussen… Euronext Amsterdam had woensdag, net als de Duitse beurs, net zo goed dicht kunnen blijven. Er gebeurde weinig op het Damrak. De AEX-index sloot 1% lager op 241,90 punten. Nog steeds doolt de AEX tussen de 240-puntengrens en de zware barrière rond 253 punten. Deze ijzeren balk correspondeert met het 50% Fibonacci-weerstandsniveau. Een doorbraak van deze weerstand is een belangrijke voorwaarde om een rally te doen ontketenen. Dan zal er echter wel een impuls moeten komen. Het jaar 2008 kan worden afgeschreven. We hoeven waarschijnlijk niet veel vuurwerk op de beurs meer te verwachten (buitenshuis natuurlijk des te meer). De zeer betrouwbare, omgekeerde kopschouderformatie is nog steeds intact, wat op een bodem zou kunnen duiden. Het blijft evenwel wachten op een uitbraak.
Fortis heeft een verlies van € 295 miljoen euro geleden door het uitstel van de verkoop van onderdelen aan de Franse bank BNP Paribas. Dit verlies komt voort uit valutatransacties. Fortis kocht in de aanloop naar de verwachte afronding van de verkoop Amerikaanse dollars en Britse ponden uit hoofde van leningen die in dollars en ponden waren verstrekt. Op 12 december stak een Belgische rechter echter een stokje voor de beoogde transactie met BNP, waarna Fortis besloot de gedane transactie weer terug te draaien. Het resultaat was een fors verlies vanwege de recente waardedaling van beide munteenheden.
In de Fortis-klucht werkten België en Luxemburg eind september volledig buiten Nederland om, aan een plan om Fortis met een overheidsdeelname te redden. Toen Nederland op het laatste moment met de plannen werd geconfronteerd, ontstond zo veel wantrouwen tussen Nederlandse en Belgische onderhandelaars dat er, volgens het FD, uiteindelijk geen andere oplossing was dan het opbreken van het concern langs nationale lijnen. Achteraf bezien, geloven Fortis-bestuurders dat Fortis als geheel had kunnen voortbestaan als de drie landen gezamenlijk aan een oplossing hadden gewerkt. De bestuurders wijzen erop dat andere banken later directe kapitaalsteun kregen. Dat had mogelijk de uitstroom van spaargeld tot stilstand gebracht.
De kredietcrisis heeft Letland zwaar getroffen. De Baltische staat heeft de hand opgehouden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft Letland inmiddels een krediet van € 1,7 miljard toegezegd om de economische crisis in het land te bestrijden. Deze lening maakt deel uit van een grootscheeps reddingsplan van € 7,5 miljard dat het IMF eind vorige week met de Europese Unie en de Scandinavische landen aankondigde.
Deze week zijn er nog 2,5 handelsdagen. In Amerika werd vrijdag wel gehandeld. De indices op Wall Street sloten op tweede kerstdag met bescheiden winsten bij een dunne handel. GMAC krijgt het bankstatuut. Op deze wijze kan de financiële tak van General Motors aanspraak maken op het Troubled Assets Relief Plan. Tegenvallende eindejaarsverkopen in de retailsector zorgden voor tegengewicht.
Vandaag       gaat de laatste handelsweek van dit jaar in. Vooralsnog blijft het 50% Fibonacci-weerstandsniveau rond 253 punten een ware kwelgeest voor de AEX. De kracht, zowel op- als neerwaarts, loopt er wel uit naar gelang het einde van het jaar in zicht komt. Vooralsnog kunnen we ons vastklampen aan het intact zijnde omgekeerde kop-schouderpatroon. Dit is een zeer betrouwbaar omkeerpatroon, hetgeen een koersdoel impliceert van circa 290 punten. Daarbij zal de AEX de zware weerstand rond 253 punten moeten doorbreken. Het is de grote vraag of en wanneer dit zal lukken. Totdat de markt een duidelijke richting heeft gekozen, blijven wij rustig en dekken we onze aandelenposities nog steeds af tegen koersdalingen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting