AEX staat aan rand van afgrond

De Amsterdamse hoofdgraadmeter staat aan de rand van de afgrond, zijnde de 250-puntenzone. En u kent wellicht het spreekwoord dat daar de mooiste bloemen groeien. Deze belangrijke steungrens werd de afgelopen… De Amsterdamse hoofdgraadmeter staat aan de rand van de afgrond, zijnde de 250-puntenzone. En u kent wellicht het spreekwoord dat daar de mooiste bloemen groeien. Deze belangrijke steungrens werd de afgelopen week aan een zware test onderworpen. Weliswaar tikte de AEX intraday een laagste stand van 247,03 punten aan, maar de index veerde vervolgens hard op.
De index wist de dalende trend sinds de top van juni niet te doorbreken. Aangezien deze daling plaatsvindt binnen de lange termijn dalende trend, is het oppassen geblazen. Een doorbraak van de 250-puntenzone danwel de dubbele top van januari en juni (rond 270 punten), zal de AEX opnieuw een impuls kunnen geven in de richting van de uitbraak.
Het historisch koopsignaal van de Coppock-indicator is nog steeds intact, hetgeen pleit voor optimisme voor lange termijn beleggers. Dit is namelijk een zeer betrouwbare indicator gebleken voor de lange termijn. Zo steeg de S&P500 16 van de 17 keren in het jaar na het koopsignaal. Voor de korte termijn is dit, zoals eerder gemeld, geen handige indicator.
Alles hangt af van de slag om de 250-puntenzone. Zolang deze steun standhoudt, zou deze een springplank kunnen zijn voor een nieuwe aanval op de highs van 2009 en zelfs een voorbode kunnen zijn voor een opwaartse uitbraak. Een definitieve doorbraak van de bodems van mei zou daarentegen een vrije val kunnen inluiden.
 
Een doorbraak van de top van januari zou een omgekeerd kop-schouderpatroon afronden. Dit betrouwbare bodempatroon opent de deur naar standen ver boven de 300- puntengrens. Voorwaarde is dus wel dat de index niet te ver meer terugvalt en dat de index de top van januari weet uit te nemen. Wie durft?
AEX Verwachting