AEX staat op scherp

AEX klaar voor de grote beweging” kopten we vorige week. Die grote beweging hebben we inderdaad gezien: een min van ruim 6%. De AEX-index deed de afgelopen weken verwoede pogingen om de top van januari… AEX klaar voor de grote beweging” kopten we vorige week. Die grote beweging hebben we inderdaad gezien: een min van ruim 6%. De AEX-index deed de afgelopen weken verwoede pogingen om de top van januari te doorbreken. De index slaagde hierin echter niet en moest vervolgens een aanzienlijke stap terug doen. De RSI signaleerde vroegtijdig een verzwakking van de koopkracht, terwijl de AEX wel hogere toppen vormde. Met de doorbraak van de 260-puntengrens en het afketsen op de top van januari staan er drie lampen op rood.
Het is belangrijk dat de AEX het proces van hogere bodems en toppen sinds begin maart weet vast te houden. Dit impliceert dat de AEX-index boven de steunzone rond 250-punten dient te blijven. Deze steungrens wordt op het moment van schrijven aan een zware test onderworpen. Een doorbraak van deze belangrijke grens zou de dalende trend vanaf 2007 een nieuwe impuls geven.
Het historisch koopsignaal van de Coppock-indicator blijft hoopgevend. Van de 17 signalen was in de afgelopen decennia een 16-tal valide. Maar onze waarschuwing dat op de korte termijn voorzichtigheid op zijn plaats was, bleek niet voor niets. De negatieve divergentie met de koopkrachtindicator RSI signaleerde tijdig een verzwakking van de koopkracht.
Inmiddels hebben wij wel aanzienlijke winsten op bijvoorbeeld ProLogis (+136% in 2 maanden tijd) en Aalberts (+68% in 3 maanden) verzilverd. Bovendien bevindt zich nog een groot aantal kansrijke aandelen in portefeuille. Wij handhaven tevens een aantal short-posities om van een eventuele verdere daling te kunnen profiteren. Wij zijn dan ook nog steeds goed gepositioneerd voor zowel een stijging als een daling.
De grote vraag is nu hoe ver de AEX terug gaat vallen en waar de volgende bodem komt te liggen. Wordt deze bodem gevormd rond 250 punten, dan zou dit een springplank kunnen zijn voor een nieuwe aanval op de highs van 2009. Daarentegen impliceert de doorbraak van de bodems van mei, rond 250 punten, een verdere daling en de vorming van een dubbele top. Wij houden de 250-puntengrens dan ook scherp in de gaten.
AEX Verwachting