AEX staat voor enorme uitdaging

De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot vrijdag 1% hoger op 212,38 punten. Ondanks de opleving van vanochtend, noteert de AEX nog altijd onder de weerstandszone rond 220 punten. Deze blijft als een ijzeren… De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot vrijdag 1% hoger op 212,38 punten. Ondanks de opleving van vanochtend, noteert de AEX nog altijd onder de weerstandszone rond 220 punten. Deze blijft als een ijzeren balk boven de markt hangen, waardoor het neerwaartse risico sterk aanwezig blijft. De AEX-index brak vorige week neerwaarts uit het stijgende wigpatroon dat gevormd werd vanaf de bodem begin maart. Indien de AEX het koersdoel van de wig gaat opzoeken, komt 195 punten in het vizier. Wellicht dat de positieve divergentie met de koopkrachtindicator RSI, de AEX van een positieve impuls kan voorzien. We hebben het afgelopen jaar kunnen zien dat divergentie een lange tijd kan aanhouden zonder dat de trend ombuigt. Voorzichtigheid blijft derhalve geboden.
Terwijl de meeste financiële waarden op het Damrak de weg omhoog vonden, koerste Van Lanschot zuidwaarts. Het aandeel van de chique zakenbank zakte vrijdag circa 7,6% na publicatie van slechte resultaten. De bank voor vermogende particulieren boekte in het tweede halfjaar van 2008 een verlies van € 30,1 miljoen. De winst daalde vorig jaar circa 86% ten opzichte van 2007. De bank kondigde een reductie van ongeveer 150 banen aan.
TomTom (+0,8%) heeft de degens gekruist voor een gevecht met Microsoft. De navigatiefabrikant heeft de softwaregigant voor de rechter gedaagd vanwege patentbreuk. Vorige maand dagvaardde de softwaregigant juist TomTom vanwege schending van rechten. Analisten verwachten dat de beide bedrijven een schikking zullen treffen over het gebruik van elkaars programma’s.
Nederlandse ondernemers in de industrie behaalden in januari 25% minder omzet dan een jaar eerder. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat alle branches minder omzet behaalden. De transportsector kreeg de hardste klappen te verwerken met een omzetdaling van 42%. In november en december was er reeds een omzetdaling van zo’n 15%. Voorts maakte het CBS bekend dat de nominale prijzen van koopwoningen in februari met 0,5% op jaarbasis zijn gedaald. Het betreft de eerste daling sinds het CBS in 1995 met meting van de huizenprijzen begon.
Sony Ericsson deelde een klap uit in de telecomsector door met een winstwaarschuwing te komen. De mobieltjesfabrikant verwacht dit kwartaal een netto verlies te realiseren tussen € 340 miljoen en € 390 miljoen. Er doen zelfs geruchten de ronde dat het Zweedse Ericsson uit de joint-venture wil stappen. Xerox werd op Wall Street afgestraft na eveneens een winstwaarschuwing te hebben gegeven. De printerfabrikant bedrijf waarschuwde vrijdag dat de winst dit kwartaal door teruglopende investeringen in technologie lager zal zijn dan eerder werd verwacht.
Ben S. Bernanke stond in de schijnwerpers tijdens een bijeenkomst bij een clubje kleine Amerikaanse bankiers. Hij legde onder meer uit dat het besluit van de Fed om circa $ 1,15 biljoen aan staatsobligaties en hypotheken te kopen, ingegeven is om de conditie op de kredietmarkt te verbeteren. Vooralsnog hebben deze plannen enig (schrik)effect gesorteerd: de yield van Fannie Mae en Freddie Mac mortgage backed securities daalden naar het laagste punt in twee maanden. Desalniettemin noteert de spread met de 10-jarige Treasuries nog steeds het hoogst sinds 9 maart.
Vanmiddag staan alleen de verkopen van bestaande huizen op het programma. Bovendien zijn vanmiddag (13:45 uur) de ogen gericht op een persconferentie van de Amerikaanse minister van Financiën Geithner. Vannacht ontvouwde de Amerikaanse overheid een nieuw reddingsplan ter waarde van minimaal $ 500 miljard om banken af te helpen van hun ’slechte leningen’. Bloomberg maakte zelfs melding van een maximaal bedrag van circa $ 1000 miljard. De Amsterdamse beurs kreeg vanochtend een impuls.
De AEX doet verwoede pogingen om de voormalige steunzone rond 220 punten, die nu als zware weerstand fungeert, te doorbreken. Daarbij enigszins gesteund door de RSI, die in maart een hogere bodem vormde ten opzichte van de bodem in oktober 2008. De AEX noteerde daarentegen lagere dieptepunten. We kunnen dus spreken van positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX. Het zal echter nog een hele klus worden voor de AEX om de weg omhoog in te slaan, gezien de vele weerstanden die erboven liggen. De AEX mag zelfs stijgen richting 250 punten voordat de negatieve trend vanaf oktober is verlaten. Het beeld blijft derhalve negatief. Bovendien viel de index vorige week uit het stijgende wigpatroon. Dit patroon werd gevormd vanaf het dieptepunt rond 195 punten. Indien de AEX het hoofd opnieuw laat zakken, zou dit koersdoel kunnen worden opgezocht.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting