AEX staat zwaar onder druk

De Amsterdamse beurs maakt de laatste weken wilde swings, zonder echter terreinwinst te boeken. Donderdag herstelde de AEX-index zich aanvankelijk, maar de AEX eindigde desondanks ruim 1,2% lager op 332,17… De Amsterdamse beurs maakt de laatste weken wilde swings, zonder echter terreinwinst te boeken. Donderdag herstelde de AEX-index zich aanvankelijk, maar de AEX eindigde desondanks ruim 1,2% lager op 332,17 punten. De AEX corrigeert binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. Nu de korte termijn steunzone rond 334 punten is doorbroken, is een volgend waarschuwingsschot gelost. Een doorbraak van de 296-puntenzone kan de nekslag betekenen voor de AEX-index.
De koers van het TomTom kreeg gisteren forse klappen: -11%. Het aandeel kreeg een flinke tik te verwerken na de publicatie van het bericht dat Nokia, ’s werelds grootste producent van mobiele telefoons, zijn digitale kaarten gratis gaat aanbieden. “TomTom kan zijn applicatie feitelijk alleen nog maar verkopen aan Apple-klanten, maar ook daar zie je dat men nauwelijks bereid is om meer voor een applicatie te betalen dan een paar dollar. Je zou kunnen zeggen dat TomTom met het huidige model gefaald heeft in de markt voor smart phones”, aldus een analist van investeringsbank Jefferies.
Obama wil met wetgeving de omvang van banken beperken. Verder wil hij commerciële banken verbieden voor eigen rekening te beleggen met de deposito’s van hun klanten.
China meldde een economische groei van maar liefst 10,7% in het vierde kwartaal. Beleggers vrezen echter dat de Chinese regering de renteteugels zal aanhalen om oververhitting van de economie te voorkomen. Er zijn miljarden dollars in de Chinese economie gepompt, waarvan onder meer spooksteden zoals Ordos werden gebouwd.
In het laatste kwartaal van vorig jaar zaten gemiddeld 410.000 mensen werkloos thuis, oftewel 5,3 % van de beroepsbevolking. In het laatste kwartaal van 2008 bedroeg dit percentage 3,7% volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal werkzoekenden, dat staat ingeschreven bij het UWV, nam in december op jaarbasis toe met niet minder dan 22%.
Onlangs meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars ‘hoopgevende’ cijfers over de huizenmarkt. Het CBS laat echter een ander beeld zien: de prijzen van bestaande koopwoningen daalden met 5,3% op jaarbasis. Over heel 2009 werden er 30% minder woningen verkocht dan in 2008.
De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg naar 52 punten versus 51,6 punten in december. Dit is het hoogste groeitempo in bijna twee jaar. De barometer voor de dienstensector daalde in januari echter met 1,3 punten op maandbasis tot 52,3 punten.
Goldman Sachs boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst van $ 4,95 miljard. Daarmee kwam de jaarwinst van ‘Government Sachs’ over heel 2009 uit op $ 13,4 miljard. Vanwege het onbeperkt kunnen lenen tegen 0% bij de Fed en het geld te beleggen in Amerikaanse staatsobligaties tegen 5% lijkt dit geen grote prestatie voor ‘Goldmine Sachs’. Het aantal steunaanvragen in de VS steeg in de afgelopen week fors: met 36.000 tot 482.000. Het vierwekelijks voortschrijdende gemiddeld aantal aanvragen steeg voor het eerst weer sinds augustus 2009. De index van leidende indicatoren steeg vorige maand met 1,1% tot een stand van 106,4 punten.
De AEX-index zette de afgelopen week diverse aanvallen in op de top rond 345 punten. Deze aanvallen vonden echter vroegtijdig hun Waterloo. Het was reeds een veeg teken dat het momentum van de stijging aan het afnemen was. De AEX-index handhaaft zich weliswaar nog altijd in de stijgende trend sinds maart, maar het piept en kraakt gevaarlijk. Zodra de steunzone rond 296 punten wordt doorbroken, is het waarschijnlijk ‘game, set and match’. Het volgende waarschuwingssignaal hebben we gekregen aangezien de AEX de korte termijn steunzone rond 334 punten heeft doorbroken.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ASML, ASMI en zit short in TomTom.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting