AEX staat zware tijden te wachten

De Amsterdamse hoofdgraadmeter liet vrijdag de opgebouwde winst weer uit handen glippen en ging het weekeinde in op een slotstand van 211,47 punten (+0,2%). De AEX veerde weliswaar op en overschreed daarmee… De Amsterdamse hoofdgraadmeter liet vrijdag de opgebouwde winst weer uit handen glippen en ging het weekeinde in op een slotstand van 211,47 punten (+0,2%). De AEX veerde weliswaar op en overschreed daarmee het hoogste punt van begin maart, maar wist niet te overtuigen. Tevens is een positieve divergentie tussen de RSI en de AEX waarneembaar, maar dit is nog geen garantie voor een stijgende beurs. Zolang de AEX het uitbraakniveau net onder 220 punten niet weet uit te nemen, is het gevaar niet geweken. Het herstel van de afgelopen week vindt nog altijd plaats binnen de lange termijn dalende trend. De negatieve spiraal is niet in luttele dagen omgebogen.
Vrijdagochtend werd een aantal dramatische macrocijfers over de markt uitgestrooid. De productiviteit in Japan daalde door de wereldwijde recessie in januari met niet minder dan 10,2%. De Nederlandse export daalde in januari ruim 14%, hetgeen de sterkste afname betekende sinds 1990. De detailhandelsverkopen in de eurozone namen in januari op maandbasis met 0,1% toe, maar op jaarbasis daalden deze juist 2,2%.
Aan het pensioenleed komt maar geen einde. Pensioenreuzen Zorg & Welzijn en ABP lieten weten dat hun financiële positie de afgelopen maanden verder is verslechterd. De dekkingsgraad van ambtenaren- en lerarenpensioenfonds ABP daalde zelfs tot 83% versus 90% eind 2008. Het Pensioenfonds Zorg & Welzijn, het op één na grootste fonds in Nederland, deed het minder slecht met een dekkingsgraad van 85% versus 92% in december 2008. Dat dit zorgwekkende ontwikkelingen zijn, temeer gezien het wettelijk vereiste dekkingspercentage van 105, moge duidelijk zijn.
Vrijdag was Vopak een lichtpuntje met goede jaarresultaten. Het bedrijfsresultaat van het tankopslagbedrijf steeg in 2008 met 16%. Belangrijker was dat Vopak, ondanks de economische crisis, de verwachting van het bedrijfsresultaat voor dit jaar handhaaft. Het aandeel werd daarop beloond met een koerswinst van 10,7%.
Zondagavond maakte Fortis Holding voorlopige jaarresultaten over 2008 bekend. Er werd vorig jaar een verlies van € 22,5 miljard geleden, hetgeen veel slechter was dan verwacht. De definitieve cijfers worden op 31 maart bekendgemaakt. Vandaag staan er geen belangrijke resultaten van bedrijven op het programma, maar wel een aantal macrocijfers zoals de inflatie en werkgelegenheid in de eurozone.
Terwijl beleggers zich ernstig zorgen maken over mogelijke nationalisaties van banken, doen (Amerikaanse) banken er alles aan om het tegengestelde te beweren. Onder meer door te stellen dat het (operationeel) goed gaat en dat zij geen verdere overheidssteun nodig hebben. Beleggers blijven desalniettemin sceptisch ten aanzien van de financials. Het handelstekort van de economische grootmacht verbeterde in januari onverwacht naar $ 36 miljard versus $ 39,9 miljard dollar in december. Het consumentenvertrouwen steeg in maart volgens een voorlopig cijfer naar 56,6 versus 56,3 in februari. Analisten hadden een daling verwacht naar 55. Vandaag komen er industriële productie- en capaciteitscijfers uit.
Voor de korte termijn heeft de AEX een kleine hindernis overwonnen door de dalende weerstandslijn sinds februari te doorbreken. Het is tevens bemoedigend dat de koopkrachtindicator RSI positieve divergentie vertoont ten opzichte van de bodems van de index. We hebben het afgelopen jaar in de sterk dalende trend kunnen zien dat dit geen enkele garantie is voor stijgende koersen. De AEX doet verwoede herstelpogingen en worstelt zich richting het uitbraakniveau net onder 220 punten. Vooralsnog blijft de index overtuigend onder dit niveau. Zelfs al zou de index deze zware barrière weten te overwinnen, dan hoeven de remmen nog niet los. Herstelbewegingen tot circa 250 punten kunnen we aanduiden als bear market rallies. De lange en middellange termijn downtrends blijven nog steeds intact. Het wordt derhalve een zware dobber voor de Amsterdamse graadmeter om zich hieruit te worstelen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting