AEX start crash maand met hogere bodem

Sinds begin augustus daalde de AEX-index in een rap tempo van 340 punten tot onder 310 punten. De AEX bereikte bijna het dieptepunt dat in juli werd gevormd. Wij hebben in ons vorige weekblad aangegeven… Sinds begin augustus daalde de AEX-index in een rap tempo van 340 punten tot onder 310 punten. De AEX bereikte bijna het dieptepunt dat in juli werd gevormd. Wij hebben in ons vorige weekblad aangegeven dat de beurs een interessant instapmoment zou kunnen bieden voor beleggers, mits de bodem(s) van juli intact zouden blijven. Met de stijging van circa 4% in de afgelopen week is het proces van hogere bodems sinds eind mei nog in volle gang.
De maand september is echter begonnen, wat doorgaans de slechtste beleggingsmaand van het jaar is. In de afgelopen 23 jaar sloot de AEX-index september 12 maal met een verlies af. Het gemiddelde resultaat was min 2,7%. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar wij houden dit natuurlijk wel in het achterhoofd.
Al een jaar lang consolideert de AEX-index binnen de ‘range’ van 300 punten en 360 punten. Het vlaklopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde duidt eveneens op een neutrale markt. Sinds het begin van dit jaar is een diamantpatroon gevormd, wat een top van de markt zou kunnen aanduiden. De convergerende lijnen dwingen de markt tot een keuze.
Het is echter nog te vroeg om te spreken van een top in de markt, aangezien de steunzone rond 300 punten nog steeds intact is. Zolang de AEX boven deze steungrens weet te blijven, biedt dit perspectief voor onze longposities. Een nieuwe daling komt daarentegen onze shortposities ten goede.
Het recente herstel is weliswaar een stap in de goede richting, maar er wacht nog wel een weerstand in de vorm van een ‘ijzeren balk’ aan de bovenkant rond 340 punten. Voor de korte termijn is de 330-puntengrens eveneens van belang. Rond dit niveau bevindt zich de vorige top én een koershiaat dat op 12 augustus is gevormd. Dit niveau kan dus voor de nodige weerstand zorgen.
Wij houden bovengenoemde steun- en weerstandsgrenzen scherp in de gaten. Zodra de AEX uit de neutrale bandbreedte breekt, kunnen wij onze winstgevende posities verder uitbreiden. Mocht de AEX evenwel zijwaarts blijven bewegen, dan zou dat juist positief zijn voor onze neutraal gepositioneerde portefeuilles.
  

Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting