AEX start nieuw decennium voortvarend

De AEX begon het nieuwe decennium voortvarend. Maandag gaf de AEX-index gelijk zijn visitekaartje af met een winst van 2,3% op 343,03 punten. De komende weken vormen een belangrijke testcase voor de AEX-index…. De AEX begon het nieuwe decennium voortvarend. Maandag gaf de AEX-index gelijk zijn visitekaartje af met een winst van 2,3% op 343,03 punten. De komende weken vormen een belangrijke testcase voor de AEX-index. Weet de AEX de stijgende lijn voort te zetten en zo ja, gaat dit tevens gepaard met toenemende volumes? Als het antwoord bevestigend is, zal dit een teken van kracht zijn. Wel zal de stijging door meerdere fondsen c.q. sectoren moeten worden gedragen. Belangrijke steunniveaus om in de gaten te houden zijn 334 punten respectievelijk 323 punten, waarbij vervolgens de 296-puntensteunzone van belang is. Zolang deze steunniveaus intact zijn en de AEX record na record boekt, zijn short-posities op de AEX ‘killingÂ’. De blik kan dan ook beter nog opwaarts blijven gericht.
De ‘vroege vogels’ van het Damrak vlogen gisteren opnieuw de lucht in. Cyclische waarden zoals ArcelorMittal en Randstad deden goede zaken nadat diverse positieve macrocijfers werden bekend gemaakt. Philips topman Kleisterlee liet het Duitse ‘Der Spiegel’ dit weekeinde optekenen dat na de crisis een omzetgroei van 6% per jaar tegemoet kan zien. Deze uitlatingen vielen bij beleggers in goede aarde.
Volgens Brits onderzoeksbureau Markit is in december de activiteit in de Europese verwerkende industrie toegenomen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 51,2 in november tot 51,6, wat het hoogste niveau sinds maart 2008 betekent. Het afgelopen jaar zijn in Nederland 387.699 nieuwe personenautoÂ’s verkocht, oftewel een daling van 22,5% op jaarbasis. Voor 2010 verwachten Bovag en RAI “een stabilisering” van de markt.
De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de productiesector is in december harder gestegen dan verwacht. Het Institute for Supply Management (ISM) liet in december een stand zien van 55,9 versus 53,6 in november. Er werd op een stijging tot 54 gerekend. De economische activiteit groeit als het indexcijfer hoger is dan 50 punten. Een tegenvaller vormden de in november met 0,6% gedaalde bouwuitgaven ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis daalden de bouwuitgaven met 13,2%.
De Fed claimt dat de huizencrisis niet veroorzaakt is door de lage rentestand. Ben S. Bernanke zei dat strenge regulatie beter was geweest om de huizencrisis te voorkomen. Toch blijft het rentebeleid, door gebrek aan regels, een noodzakelijk middel. “Als de noodzakelijke hervormingen niet of onvoldoende gebeuren, moeten we bereid blijven monetair beleid te gebruiken om die risico’s te bestrijden”. De rentestand blijft nu echter voorlopig laag.
Weliswaar noteert de AEX-index nog altijd ruim 50% onder het hoogste niveau van 2000, maar de index heeft gisteren opnieuw een sprong omhoog gemaakt. De Amsterdamse beursgraadmeter vervolgt de stijgende lijn, waarbij het zaak is dat de volumes opnieuw gaan toenemen. Tevens dienen meerdere fondsen c.q. sectoren de stijgende lijn voort te zetten. De komende weken zal duidelijk worden welke richting de markt op zal gaan zodra (grote) partijen hun handelsboeken opnieuw openen. De AEX zal in ieder geval boven de steunzone rond 296 punten dienen te blijven. Eerste waarschuwingen van verzwakkingen worden gegeven zodra de steunzones rond 334 punten respectievelijk 323 punten worden doorbroken. Een verdere stijging zal bovendien gepaard moeten gaan met meer volume. BeursBulletin handhaaft derhalve de positieve visie ten aanzien van de AEX, al wordt enige voorzichtigheid betracht zolang volumes en breedte achter blijven. Bovendien wordt de afgelopen weken de zwak presterende financiële sector met argusogen gevolgd.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ArcelorMittal, Philips en Randstad.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting