AEX stijgt dankzij economische groeicijfers

De AEX-index zette vorige week reeds de aanval in op de top van augustus. Daarbij brak de AEX maandag de dalende weerstandslijn sinds april en sloot 0,7% hoger op 337,27 punten. De barrière rond 330 punten… De AEX-index zette vorige week reeds de aanval in op de top van augustus. Daarbij brak de AEX maandag de dalende weerstandslijn sinds april en sloot 0,7% hoger op 337,27 punten. De barrière rond 330 punten werd al eerder overtuigend doorbroken en moet de AEX nu nog zien af te rekenen met de weerstandszone rond 340 punten. Deze weerstandszone ligt al sinds mei als een betonnen balk boven de markt die de AEX veelvuldig een verdere stijging belette. Desalniettemin zijn de optimisten aan de bal aangezien de stijgende steunlijn sinds eind mei intact is. Al een jaar beweegt de AEX in een neutrale bandbreedte tussen circa 300 en 360 punten. De AEX heeft aanstalten gemaakt om opwaarts uit het diamantpatroon te breken dat sinds het begin van dit jaar is gevormd. De AEX zal in ieder geval de weerstandszone rond 340 punten moeten doorbreken.
Dominique Strauss-Kahn verwacht niet dat de wereldeconomie op korte termijn opnieuw in een recessie zal belanden. Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sprak tijdens een congres van het IMF en de internationale arbeidsorganisatie ILO. Hij voegde er wel aan toe dat de zwakke economische groei onvoldoende kan zijn om voor nieuwe werkgelegenheid te zorgen. Volgens het IMF kan het zelfs nodig zijn om bezuinigingen uit te stellen en extra stimuleringsmaatregelen door te voeren, opdat de arbeidsmarkt weer wordt gestimuleerd. De hogere staatsschuld die een land daardoor oploopt, weegt volgens het IMF niet op tegen de kosten van grootschalige, langdurige werkloosheid.
Ook de Europese Commissie (EC) is positief gestemd en ziet een “duidelijk herstel” van de economie in de Europese Unie. De EC stelde de groeiprognoses voor dit jaar opwaarts bij van 1% naar 1,8% economische groei. Ook ten aanzien van de Nederlandse economie is de EC optimistischer en verwacht dat dit jaar de Nederlandse economie 1,9% zal groeien.
De industriële productie in China groeide in augustus met 13,9% op jaarbasis versus een productiegroei van 13,4% in de voorgaande maand. De detailhandelsverkopen stegen zelfs met 18,4% op jaarbasis in augustus.
De AEX kreeg maandag de wind in de rug dankzij gunstige economische groeicijfers. De AEX-index doorbrak daarbij de dalende weerstandslijn vanaf eind april. Wel zal de AEX nog moeten afrekenen met de ‘ijzeren weerstand’ rond 340 punten. De afgelopen maanden ketste de Amsterdamse hoofdgraadmeter hierop diverse keren af. Sinds het begin van dit jaar boekte de AEX amper terreinwinst en zit nog steeds gevangen in een brede ‘trading range’. Sinds september 2009 fluctueert de AEX zelfs binnen 300 en 360 punten. Het vlaklopende lange termijn 200-daags voortschrijdende gemiddelde geeft eveneens een neutrale markt aan.
Kortom, we wachten geduldig op een uitbraak van de AEX-index. De doorbraak van de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden is een stap in de goede richting, maar het spel is nog niet gespeeld. De AEX zal bovendien overtuigend de 340-puntenweerstandszone moeten doorbreken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting