AEX stijgt door uitgifte Portugees schuldpapier

De AEX schudde gisteren de schroom van zich af en zette opnieuw de aanval in richting de 340-puntengrens. Woensdag voegde de AEX 1,1% toe en sloot op 331,43 punten. De optimisten kunnen zich vastklampen… De AEX schudde gisteren de schroom van zich af en zette opnieuw de aanval in richting de 340-puntengrens. Woensdag voegde de AEX 1,1% toe en sloot op 331,43 punten. De optimisten kunnen zich vastklampen aan de intact zijnde steunzone rond 300 punten. Sinds eind mei liggen de bodems per saldo hoger, wat op toenemende koopdruk duidt. Desalniettemin moet de AEX nog door de ‘ijzeren balkÂ’ rond 340 punten om uit de maandenlange neutrale ‘trading rangeÂ’ te breken. De AEX wordt steeds verder in de driehoek gedreven en zal vroeg of laat een keuze moeten maken.
De branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB meldde dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in de laatste maanden sterk is afgenomen. Vooral augustus was met 1300 verkochte nieuwbouwwoningen een zwakke maand. De terugval wordt volgens NVB veroorzaakt door “aanhoudende onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek en over de gevolgen van forse kabinetsbezuinigingen”. Volgens NVB is de moeizame formatiebesprekingen tussen VVD, CDA en PVV bovendien een negatieve factor. Daarnaast verwijt de NVB dat de Nederlandse gemeenten een te hoge grondprijs in rekening brengen.
De Duitse overschotten op de handelsbalans en op de lopende rekening zijn in juli gedaald. Het handelsoverschot daalde van € 14,1 miljard in juni tot € 13,5 miljard in juli. Het overschot op de lopende rekening nam in juli af tot € 9 miljard. Op jaarbasis steeg de Duitse export in juli evenwel met 18,7%. Portugal slaagde er in nieuw staatspapier uit te geven en dat stelde beleggers gerust. Het compromis rond nieuwe kapitaalvereisten voor banken gaf beleggers daarnaast tevens een duwtje in de rug.
Ierland gaat de genationaliseerde Anglo Irish Bank in twee splitsen in een kleinere spaarbank en een ‘bad bankÂ’, waarin alle problemen worden ondergebracht. De Ierse belastingbetaler heeft al € 22 miljard in Anglo Irish gepompt, maar de uitstroom van spaartegoeden hield maar aan. De ‘credit default swaps’ op Ierse banken noteerden een nieuw record.
Barack H. Obama kondigde gisteren een megapakket aan stimuleringsprogrammaÂ’s aan van onder meer zakelijke belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur. Naar verwachting bedraagt het totaalpakket meer dan $ 200 miljard. Obama kan in het Congres echter nog wel forse tegenwind verwachten vanuit het Republikeinse kamp. De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, Boehner, deed enkele weken een beroep op de Amerikaanse president om het economische team te ontslaan.
De Fed signaleert in het Beige Book ‘wijdverspreide tekenen van een vertraging’. Ondanks de minder positieve toon dat het herstel is bekoeld, is de economie niet gaan krimpen.
Sinds het begin van dit jaar heeft de AEX geen terreinwinst geboekt en de index is dan ook nog steeds op zoek naar richting. De neutrale bandbreedte wordt door de steunzone rond 300 punten en de weerstandszone rond 340 punten begrensd. Sinds mei consolideert de AEX binnen deze ‘range’. Het vlak lopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde duidt eveneens op een zijwaartse markt. Voor trendvolgende systemen zijn dergelijke markten minder succesvol. Onze portefeuilles, zoals OptieAlert, die daarentegen op een consoliderende markt inspelen, profiteren evenwel van een neutrale trendfase. Zodra de AEX opnieuw richting heeft gekozen, kunnen wij onze winstgevende posities uitbouwen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting