AEX stijgt fors in crashmaand

De afgelopen weken deed de AEX opnieuw verwoede pogingen om de weerstandszone rond 340 punten te passeren. Vooralsnog zonder succes, waardoor de Amsterdamse hoofdgraadmeter in de maandenlange consolidatiefase… De afgelopen weken deed de AEX opnieuw verwoede pogingen om de weerstandszone rond 340 punten te passeren. Vooralsnog zonder succes, waardoor de Amsterdamse hoofdgraadmeter in de maandenlange consolidatiefase gevangen blijft. De bandbreedte waarbinnen de AEX is gaan consolideren, is evenwel krapper geworden: tussen 330 en 340 punten. De 330-puntengrens is vorige week aan een succesvolle test onderworpen.
Een doorbraak van ofwel de 330-puntengrens danwel de 340-puntengrens, zou de AEX een nieuwe impuls kunnen geven. Het is een positief teken dat een aantal belangrijke Amerikaanse en Europese indices de jacht op de top van 2010 heeft geopend. De Duitse DAX bijvoorbeeld noteert nog steeds rond het hoogtepunt van dit jaar.
De Italiaanse MIB-index, Portugese PSI20-index en de Spaanse IBEX35 presteren daarentegen aanzienlijk slechter. In Europa valt derhalve een tweedeling waar te nemen, waarbij de AEX-index een middenmoter is. Indien de AEX-index de Duitsers, Engelsen en de Amerikanen gaat volgen, biedt dit perspectief op een aanval op de top rond 360 punten. De AEX-index zal in ieder geval de 340-puntengrens moeten slechten. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, kan de AEX opnieuw een opwaartse aanval inzetten.
Een aantal weken geleden stelden wij dat september niet bekend staat als de beste beleggingsmaand. In de afgelopen 23 jaar sloot de AEX-index september af met een gemiddeld resultaat van -2,7%. De AEX-index heeft deze september goed doorstaan met een winst van circa 5%. Dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden, illustreert deze maand opnieuw.
Zolang de AEX onder de weerstandszone rond 340 punten noteert, die de index al maanden gijzelt, moeten wij geduld betrachten. Wij koesteren nog steeds onze longposities in sterk presterende fondsen. Onze winstgevende shortposities, zoals in SNS Reaal, houden we aan om het risico van onze portefeuille te beperken.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.