AEX stijgt in aanloop naar bijeenkomst Fed

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX boog woensdag een verlies om in een winst van 1,2%. Daarmee zette de index de zegereeks voort, wat bemoedigend kan worden genoemd, gezien de schier vrije val sinds begin augustus. Ondanks het herstel, zit de AEX echter nog steeds gevangen in een consolidatiepatroon binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Al drie weken lang…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX boog woensdag een verlies om in een winst van 1,2%. Daarmee zette de index de zegereeks voort, wat bemoedigend kan worden genoemd, gezien de schier vrije val sinds begin augustus. Ondanks het herstel, zit de AEX echter nog steeds gevangen in een consolidatiepatroon binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Al drie weken lang beweegt de AEX in een brede bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten.
 
Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX beweegt voor de tweede achtereenvolgende week tussen de high en de low van de voorgaande week. Dit duidt op een consolidatie binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. De index zal de weerstandsgrens rond 296 punten moeten overschrijden voor een positiever beeld.

Daarentegen zou een doorbraak van het laagste punt (rond 265 punten) een impuls geven aan deze dalende trend. De RSI is weliswaar wat opgeveerd, maar noteert nog steeds onder 30%. De RSI geeft derhalve nog geen reden tot optimisme.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
Dagbasis
Op dagbasis vertoont het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds een dalende curve, wat de neergaande trend aanduidt. De koopkrachtindicator RSI is boven de 30%-grens gekomen, wat bemoedigend is. De positieve divergentie, oftewel lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, gaf al eerder aanknopingspunten voor een mogelijk herstel. De AEX daalde in ieder geval niet verder en veerde de afgelopen handelsdagen opnieuw op vanaf hogere niveaus dan 265 punten, het meerjarig dieptepunt.

Uurbasis
Op uurbasis worstelt de koopkrachtindicator met de 60%-grens. Zolang deze grens niet is overschreden, blijft de bear market range intact. Indien de RSI evenwel boven 40% weet te blijven, zou dit een bull range in wording kunnen zijn. Vervolgens zal de koopkrachtindicator evenwel boven 60% moeten uitbreken en zelfs boven 70% om de bull market range te bevestigen. Het is nu een kwestie van erop of eronder.

Het is een positief teken dat de AEX boven het (voorlopige) diepterecord op 265,85 punten noteert. De kans dat de AEX een hogere, danwel dubbele bodem vormt, is aanwezig, al zal de index wel krachtig de stijgende lijn dienen voort te zetten.

Alle ogen zijn op Fed-voorman Ben S. Bernanke gericht die vrijdag wellicht nieuwe steunmaatregelen bekend zal maken. Een neerwaartse uitbraak uit het consolidatiepatroon, bij het uitblijven hiervan, zet het licht evenwel weer op rood wat kansen biedt voor (extra) shortposities.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De ProtectiePortefeuille scherpte onlangs het record verder aan dankzij de turbulentie op de aandelenmarkt. Onze posities in onder meer goud (dat deze week de $ 1900-grens doorbrak, maar vervolgens kelderde tot onder $ 1750, een daling van 8%), zilver en shortposities op bijvoorbeeld de CAC40 leveren een aanzienlijke bijdrage aan de winst. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar op een winst van circa 73,4%, terwijl de AEX op een verlies staat van 21,8%.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting