AEX stijgt in aanloop naar Fed

De AEX-index sloot dinsdag 0,8% hoger op 342,02 punten in anticipatie op de bekendmaking van verdere steunmaatregelen van de Fed. De AEX-index passeerde daarbij (wederom) met speels gemak de 340-puntengrens…. De AEX-index sloot dinsdag 0,8% hoger op 342,02 punten in anticipatie op de bekendmaking van verdere steunmaatregelen van de Fed. De AEX-index passeerde daarbij (wederom) met speels gemak de 340-puntengrens. De index overschreed evenwel vooralsnog niet de hoogste stand van de afgelopen maanden. Zolang de stijgende steunlijn sinds eind mei intact is, kunnen we positief gestemd blijven. De AEX wordt al maanden gedwarsboomd door de barrière boven 340 punten. Diverse collega-indices in de wereld zoals bijvoorbeeld de DAX-index, Europese Next150-index, Hang Seng en de Nasdaq100-index, hebben reeds overtuigend het recordniveau van dit jaar aangescherpt.
De groei van de industriële activiteit in de eurozone is volgens Markit in oktober toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Het Britse onderzoeksbureau publiceerde de inkoopmanagersindex voor de industrie die steeg tot 54,6 versus 53,7 in september. De industrie in de zestien eurolanden laat nu al vijftien maanden op rij economische groei zien. De voortrekkersrol wordt vooral bekleedt door Duitsland en Frankrijk.
De centrale banken van India en Australië hebben hun belangrijkste renteniveaus verhoogd om de inflatie te beteugelen. De centrale bank in India verhoogde de rente met 25 basispunten tot 6,25%. ‘Down Under’ werd de rente eveneens met 0,25%-punt verhoogd, maar dan tot 4,75%.
Beleggers wachtten met spanning op de bekendmaking van nieuwe steunmaatregelen door de Federal Reserve. Fed-topman Ben S. Bernanke maakt woensdag bekend hoeveel honderden miljarden dollars aan extra steunmaatregelen (funny munny) uit de hoge hoed worden getoverd.
De AEX-index trok de stijgende lijn gisteren door en doorkliefde andermaal de 340-puntengrens. Deze weerstandszone zet de AEX al sinds eind mei de voet dwars, waardoor een verdere aanval op de top van dit jaar uitbleef. Zolang de stijgende steunlijn sinds eind mei evenwel intact is, hebben de stieren nog steeds de beste kaarten in handen.
De AEX werd de afgelopen handelsdagen vooral door olietanker Royal Dutch Shell vooruit getrokken. Sommige fondsen, zoals DSM en TNT waren dissonanten, die na publicatie van de kwartaalresultaten werden afgestraft. Ondanks dat de AEX de afgelopen maanden geen terreinwinst boekte, rendeerden onze strategieën, die ook in een neutrale fase werken. De in september gelanceerde SuperMomentumPortefeuille en de in 2008 geïntroduceerde RatioPortefeuille scherpten zelfs het recordniveau aan. OptieAlert liet, dankzij de ontvangen premie, eveneens een goed rendement zien. Zodra de AEX uitbreekt, kunnen onze trendvolgende systemen eveneens de stijgende lijn voortzetten.
 
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX en Royal Dutch Shell.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting