AEX stijgt ondanks Ierland en Griekenland

De AEX-index zette maandag de stijgende lijn weer in en eindigde 0,7% hoger op 345,53 punten. De spanning ten aanzien van Ierland loopt op, terwijl de begrotingstekortcijfers van de Grieken veel te rooskleurig… De AEX-index zette maandag de stijgende lijn weer in en eindigde 0,7% hoger op 345,53 punten. De spanning ten aanzien van Ierland loopt op, terwijl de begrotingstekortcijfers van de Grieken veel te rooskleurig bleken te zijn voorgesteld. Desondanks hield de Amsterdamse hoofdgraadmeter de afgelopen dagen goed stand boven het uitbraakniveau. Zolang het 200-daagsgemiddelde stijgt en de bodems steeds hoger komen te liggen, kan de blik omhoog gericht blijven.
De AEX heeft een stap in de goede richting gezet nu de neutrale zone tussen 300 en 340 punten is verlaten. De AEX kan derhalve de jacht inzetten op de top van dit jaar rond 358 punten. Diverse mondiale indices hebben al (veel) eerder de top van april overschreden en het recordniveau van dit jaar aangescherpt.
Het handelsoverschot van de eurozone kwam in september uit op € 2,9 miljard versus een herzien deficiet ad € 5 miljard in augustus. Voor september hadden analisten een handelsoverschot van slechts € 300 miljoen verwacht.
Griekenland bleek vorig jaar een nog veel groter tekort op de begroting te hebben dan eerder werd gerapporteerd. Volgens Europees bureau voor de statistiek Eurostat, kwam het Griekse tekort in 2009 uit op 15,4% van het bruto binnenlands product (bbp). In april werd nog een tekort ad 13,6% van het bbp gerapporteerd. En passant stelde Eurostat tevens de tekorten van Griekenland over de jaren 2006 tot en met 2008 naar boven bij. De Griekse minister van Financiën liet weten dat het tekort dit jaar naar verwachting uitkomt op 9,4%.
De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen op maandbasis met 1,2%, terwijl een stijging van 0,8% werd verwacht. Exclusief autoverkopen stegen de verkopen met 0,4%. Het cijfer voor september werd opwaarts bijgesteld van +0,6% naar een toename van 0,7%. Vrijdag 26 november, de dag na ‘Thanksgiving’ is het weer ‘Black Friday’. Deze dag staat bekend als de drukste Amerikaanse winkeldag van het gehele jaar, waarbij tevens de ‘kick off’ wordt gegeven voor het seizoen van kerstverkopen.
De AEX steeg maandag nadat de index de voorgaande handelsdagen een stap terug deed. De AEX heeft de top van dit jaar vooralsnog niet overschreden, evenals bijvoorbeeld de Franse CAC40, Belgische Bel20 en de brede Eurostoxx50. De Duitse DAX-index en Euronext 150-index hebben al geruime tijd geleden de top van april overschreden. Sterker nog, deze indices hebben de afgelopen weken voortdurend de records voor dit jaar aangescherpt. De indices van de ‘PIIGSÂ’-probleemlanden presteren evenwel aanzienlijk slechter, wat niet geheel verrassend is. De blik ten aanzien van de AEX kan opwaarts gericht blijven zolang de steungrenzen van september (rond 310 punten) en oktober (rond 330 punten) intact zijn. Kortom de stijgende trend sinds eind mei is nog steeds intact, waarbij de AEX sinds september de stijging in een versnelling hoger continueerde.  
 
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting