AEX stijgt op Labor Day

Terwijl maandag de Amerikaanse effectenbeurzen gesloten waren vanwege Labor Day, zette de AEX de opmars voort. Gisteren sloot de AEX-index 0,4% hoger op een stand van 330,53 punten. De weerstand rond 330… Terwijl maandag de Amerikaanse effectenbeurzen gesloten waren vanwege Labor Day, zette de AEX de opmars voort. Gisteren sloot de AEX-index 0,4% hoger op een stand van 330,53 punten. De weerstand rond 330 punten werd daarbij voor de tweede achtereenvolgende dag aan een zware test onderworpen. De AEX houdt nog steeds goed stand boven de steunlijn vanaf eind mei. Zolang bovendien de steunzone rond 300 punten intact is, kan de blik opwaarts worden gericht. De AEX zal in ieder geval de weerstandszone rond 340 punten moeten slechten, wil de index uit de maandenlange neutrale ‘trading rangeÂ’ breken. De top van dit jaar rond 360 punten is weliswaar nog niet in beeld, maar de AEX heeft in ieder geval opnieuw een stap in de goede richting gezet.
Uit cijfers van SMMT blijkt dat de verkoop van nieuwe auto’s in Groot-Brittannië vorige maand met 17,5% op jaarbasis is gedaald. Volgens de Britse branchevereniging voor autoproducenten en -handelaren, is de verkoopdaling het gevolg van het eindigen van het subsidieprogramma van de Britse regering. Via dit ‘cash for clunkersÂ’-programma, werd subsidie gegeven bij de aankoop van een nieuwe auto als ze een auto van tien jaar of ouder inleverden. In juli werd ook al een forse daling ad 13% van de autoverkopen gemeten.
De Nederlandse Staat heeft middels de veiling van drie staatsleningen in totaal € 4,37 miljard uit de markt gehaald. Over de kortste lening ad € 1 miljard groot die tot 29 oktober 2010 loopt, betaalt de Staat 0,31%. De langstlopende lening (€ 2,36 miljard) van deze veiling loopt af per 28 november 2011, waarvan het rendement 0,425% bedraagt. Beleggers blijven daarentegen Grieks staatspapier dumpen. De Griekse lange rente noteert daardoor weer rond het niveau van voor het noodplan van de EU. De Griekse tienjaarsrente steeg maandag met 17 basispunten tot 11,21%. Het renteverschil met Duits overheidspapier liep op tot 888 basispunten.
 
Het kabinet meldde dat het ruim € 2 miljard extra reserveert om de pijn van de economische crisis te verzachten. De huidige demissionaire minister van Economische Zaken, Van der Hoeven, laat de belastingbetaler voor de helft van de bankleningen aan bedrijven garant staan. Vorige week werden reeds maatregelen bekendgemaakt ter ondersteuning van de bouwmarkt, via een btw-verlaging op verbouwingen.
President Obama presenteerde gisteren een plan van $ 50 miljard aan infrastructurele werken, waarmee hij de economie verder wil aanjagen. Het plan moet de groei van de economie en de productiviteit laten toenemen en daarmee het gevaar van een tweede dip afwenden.
De AEX wordt steeds verder in de rechterhoek gedrukt, van het sinds het begin van dit jaar gevormde diamantpatroon. De convergerende lijnen, die de afgelopen maanden zijn gevormd, dwingen de AEX om een keuze te maken. De AEX lijkt de eerste horde rond 330 punten te hebben genomen en heeft daarbij de aanval ingezet richting 340 punten. De ‘ijzeren balk’ rond 340 punten vormt sinds mei een ware plaaggeest voor de AEX, die de index nog moet zien te breken. Zodra de AEX uit de neutrale bandbreedte breekt, kunnen wij de winstgevende posities uitbreiden.
Zolang de steunzones rond 300 punten respectievelijk 310 punten intact is, kan het vizier naar boven gericht blijven. Desalniettemin consolideert de AEX-index al een jaar binnen de bandbreedte tussen 300 punten en 360 punten. Het vlaklopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde duidt eveneens op een neutrale markt. Een dergelijke neutrale markt biedt kansrijke perspectieven voor onze portefeuilles, waaronder OptieAlert, die van een zijwaartse markt kunnen profiteren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting