AEX stort zich het weekend in

De AEX-index zette vrijdag de scherp dalende lijn voort en daalde nog eens 8,5% naar 258,05 punten. Daarmee was de paniek compleet en bedroeg het weekverlies circa 25%. Veel beleggers gooiden de afgelopen… De AEX-index zette vrijdag de scherp dalende lijn voort en daalde nog eens 8,5% naar 258,05 punten. Daarmee was de paniek compleet en bedroeg het weekverlies circa 25%. Veel beleggers gooiden de afgelopen weken de handdoek in de ring en zagen geen heil in diverse reddingsoperaties door de overheden en centrale banken. Eén van de beurswijsheden zegt dat men moet kopen als er bloed door de straten vloeit. Een andere wijsheid is dat de mooiste bloemetjes aan de rand van de afgrond groeien. Echter, hoewel er nog steeds sprake is van hogere bodems in de RSI versus lagere bodems in de AEX, is dit nog steeds geen garantie dat de markt weer gaat stijgen. De AEX-volatiliteitsindex VIX heeft opnieuw een historisch recordniveau bereikt: boven 75. Deze waarde overschrijdt daarmee ruimschoots de stand van de VIX in maart 2003 waarna vervolgens op 217,80 punten een bodem werd bereikt.
De regering maakte donderdagavond bekend € 20 miljard aan noodhulp beschikbaar te stellen voor banken en verzekeraars. Zolang banken deze ´hulp´ echter niet aan bedrijven en burgers doorgeven, blijft de kredietmarkt op slot. De vijftien eurolanden staan nu garant voor het interbancaire kredietverkeer, om zo de kredietmarkt weer vlot te trekken. De toeslagen op kredieten zijn de afgelopen tijd scherp gestegen, waardoor de financieringslasten aanzienlijk zijn toegenomen. KPN en TomTom zijn voorbeelden van de ´slachtoffers´van deze credit crunch. De koers van TomTom noteerde eind vorig jaar nog boven € 65. Het aandeel is inmiddels gedecimeerd tot € 7,39.
Door de van kwaad tot erger wordende (krediet)crisis kwamen de ministers en centralebankpresidenten van de G7, de zeven rijkste industrielanden, vanaf vrijdagavond bijeen. De leiders van ’s werelds grootste economische machten staan onder zware druk om het banksysteem overeind te houden en de paniekverkopen op de financiële markten een halt toe te roepen. De vergaderingen van de G-7 en het IMF leverden concreet nauwelijks wat op. Ironisch genoeg meldde Wouter Bos begin dit jaar dat “…de kredietcrisis een welkome afkoeling is voor de economie”.     
De mondiale effectenbeurzen stonden onder zware druk en Wall Street ging aanvankelijk eveneens weer fors onderuit, maar wist zich sterk te herstellen. De onzekerheid over de toekomst van Morgan Stanley is inmiddels toegenomen. Volgens bronnen zou een investering van de Japanse bank Mitsubishi UFJ op losse schroeven staan. Het afhaken van de Japanners zou de doodsteek kunnen zijn voor de Amerikaanse zakenbank. Het Amerikaanse conglomeraat General Electric liet weten dat de winst in het derde kwartaal met 22% is gedaald. GE is een concurrent van Philips op het gebied van verlichting. Het Amsterdamse elektronicaconcern publiceerde maandag de derdekwartaalcijfers.
In september daalden de prijzen van geïmporteerde goederen nog met 3%, terwijl er op een daling van 2,9% werd gerekend. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in augustus gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Het handelstekort kwam uit op $ 59,14 miljard versus een verwacht tekort van $ 58,5 miljard.
De AEX-index liet een grootste weekdaling zien sinds 1987 waarmee de index sinds de start van dit jaar de helft van haar waarde is kwijt geraakt. De paniek en onrust hebben geleid tot een global sell-off. Er dient weer vertrouwen terug te komen in de markt. Hoewel zich door de daling ook weer kansen aandienen, dienen beleggers op hun qui vive te blijven. Een groot aantal fondsen is weliswaar voor de helft of zelfs een kwart van de prijs van vorig jaar te koop, maar dat is nog geen garantie dat de koersen weer gaan stijgen. Desalniettemin heeft BeursBulletin inmiddels de aandelenportefeuilles zo ver afgebouwd, dat er weer ruimte is om selectief aandelen te kopen. Daarbij is het uiteraard zaak om het kaf van het koren te scheiden en het neerwaarts risico te blijven afdekken. De divergentie tussen de RSI en de AEX-index is hoopgevend, evenals de steeds verder oplopende VIX. Echter, ook dit biedt geen garantie voor een stijging.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting