AEX strompelt naar het einde

De AEX-index snakt naar het einde, gezien de lusteloze stemming op het Damrak. De AEX sloot maandag 2,4% lager op 243,44 punten, het laagste punt van de dag. De AEX laat de laatste weken wilde uitslagen… De AEX-index snakt naar het einde, gezien de lusteloze stemming op het Damrak. De AEX sloot maandag 2,4% lager op 243,44 punten, het laagste punt van de dag. De AEX laat de laatste weken wilde uitslagen zien, waarbij de index per saldo zijwaarts beweegt en keer op keer afketst op de 253-puntengrens. Dit niveau komt niet geheel uit de lucht vallen, want hier ligt het 50% Fibonacci-weerstandsniveau. Een doorbraak van deze weerstandsgrens is een belangrijke voorwaarde om een rally te doen ontketenen. Vooralsnog stranden de pogingen keer op keer in schoonheid. Daarom blijft het wachten op een uiteindelijke keuze van de AEX. Aan de onderzijde vindt de index nog altijd steun rond de 240-puntengrens, die inmiddels in een rap tempo weer in beeld komt. Zolang de AEX hierboven weet te blijven, is de zeer betrouwbare omgekeerde kopschouderformatie intact hetgeen kan duiden op een bodem.
Nog steeds wordt de markt overspoeld met angstaanjagend negatief macronieuws, zowel vanuit het buitenland als in Nederland. In eigen land is de stijging van de verkoopprijs van bestaande woningen in november met 1% (ten opzichte van november 2007) verder afgevlakt. In oktober bedroeg de prijsstijging nog 2,3%. Volgens het CBS is de prijsstijging van koopwoningen in de loop van het jaar sterk teruggelopen. In de periode 2004 tot 2007 bedroeg de prijstoename nog circa 4%. Op maandbasis daalden in november de prijzen zelfs met 0,9%. Bovendien vonden er aanzienlijk minder transacties plaats: -30% ten opzichte van oktober. AFM-topman Hoogervorst waarschuwt voor problemen als de werkloosheid oploopt en de huizenprijzen verder dalen.
In de eurozone daalde de index voor industriële orders in september met 4,7% ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis werd in oktober een daling gemeten van 15,1%. Om de huizenprijzen hoog te houden, schuwen makelaars verboden prijsafspraken niet, zeggen anonieme bronnen in De Telegraaf en Het Eindhovens Dagblad. Nood breekt wet, verklaren de makelaars. De NMa en NVM reageren geschokt.
Sombere uitlatingen van de toekomstige vice-president van de VS, Joe Biden, over de Amerikaanse economie kwamen het sentiment ook niet ten goede. Barack H. Obama zal het eerder aangekondigde stimuleringspakket verhogen, met het doel circa 3 miljoen banen te creëren. Eerder werd op een banencreatie van 2,5 miljoen banen gemikt. De toekomstige vice-president houdt het voor mogelijk dat de Amerikaanse economie volledig instort, zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News.
Voor de tweede keer kwam Toyota met een neerwaartse winstbijstelling voor het huidige gebroken boekjaar. Voor het eerst in 71 jaar zal de Japanse autofabrikant een operationeel jaarverlies gaan rapporteren. Dinsdag zullen diverse Amerikaanse macro-economische worden gepubliceerd: het definitieve BBP over het derde kwartaal, het consumentenvertrouwen (december) en de verkopen van bestaande huizen (november).
Vrijdag deed het 50% Fibonacci-weerstandsniveau rond 253 punten de AEX de das om. Hoewel de AEX zich vooralsnog staande weet te houden binnen de lange termijn dalende trend, wordt de situatie wel precair. Het beeld verpietert waarbij de index steeds meer kracht verliest. Desalniettemin staat het omgekeerde kop-schouderpatroon nog steeds als een huis. Dit is een zeer betrouwbaar omkeerpatroon, hetgeen een koersdoel impliceert van circa 290 punten. Mocht de index weten af te rekenen met de zware weerstand, dan kan de AEX op jacht naar de top van begin november. Of dat zal lukken, valt echter nog te bezien. Bij een verdere verzwakking krijgt de dalende trend een nieuwe impuls. Het is dus erop of eronder. Totdat de markt richting heeft gekozen, blijven wij op onze hoede en dekken we onze posities daarom nog steeds af tegen koersdalingen. Tegelijkertijd handhaven we wel posities in een aantal kansrijke aandelen om van een mogelijke rally te kunnen profiteren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting