AEX struikelt door Griekenland

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">Het gerommel in en rondom Griekenland deed de AEX vrijdag de das om. De AEX-index eindigde 1,6% lager op 320,09 punten. Daarmee werd de opmars richting het koersdoel van 329 punten (vooralsnog) gestaakt. Het positieve reversal-patroon werd in januari gevormd op basis waarvan dit koersdoel kon worden berekend. Zolang de bodems op een hoger niveau…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">Het gerommel in en rondom Griekenland deed de AEX vrijdag de das om. De AEX-index eindigde 1,6% lager op 320,09 punten. Daarmee werd de opmars richting het koersdoel van 329 punten (vooralsnog) gestaakt. Het positieve reversal-patroon werd in januari gevormd op basis waarvan dit koersdoel kon worden berekend. Zolang de bodems op een hoger niveau worden gevormd, kunnen we op zoek gaan naar instapmomenten. Een belangrijke bodem ligt rond 315 punten.

Zonder bezuinigingen krijgt Griekenland geen nieuw geld van de eurolanden. Europa geeft geen nieuwe tranche van de tweede noodlening van euro; 130 miljard aan Griekenland zolang er niet (voldoende) wordt bezuinigd. Het geteisterde land kan in maart de rekeningen niet meer betalen als het geen geld krijgt. De Griekse regering ziet de bittere noodzaak in van de onontkoombare ombuigingen en zal enkele ministers in de Griekse regering vervangen die dwars liggen. Eén van de ministers voor wie het doek is gevallen, is de onderminister van Buitenlandse Zaken.

Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX lag afgelopen week goed op koers richting het koersdoel net boven 329 punten. Vrijdag opende de AEX met een neerwaarts koershiaat rond 324 punten en wist dit niet meer te sluiten. De RSI verzwakte ook en dook weer onder de 60%-grens. Het is een veeg teken dat de koopkrachtindicator er niet in slaagde om overbought geworden, waarmee de bull range zou zijn bevestigd.

De AEX nam wat gas terug en heeft nog ruimte tot circa 315 punten om een hogere, danwel dubbele bodem te vormen. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is vanwege de daling van vrijdag er niet in geslaagd om een opwaartse curve te vertonen. Daarvoor zou de index de komende tijd (fors) moeten stijgen.

 Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">In de uurgrafiek is de negatieve divergentie tussen de RSI en de AEX is de index fataal gebleken. Vrijdag dook de AEX in de min, waarbij de koopkrachtindicator zelfs in oversold-gebied (onder 30%) dook.

De AEX heeft in ieder geval een hogere top gevormd rond 328 punten en zou nog steeds een hogere bodem kunnen vormen. Een hogere bodem boven 315 punten impliceert dat de stijgende trend sinds eind november intact is. Een daling zoals afgelopen vrijdag is nog geen reden tot paniek, al zou het wel een sterker teken zijn als de RSI op dagbasis boven 70% weet te komen. Een nieuwe positieve reversal-patroon zou overigens een mooi geschenk zijn. Dat zou een hogere bodem in de AEX impliceren met opnieuw een recordniveau voor dit jaar. De AEX staat dus voor de uitdaging om in ieder geval boven 315 punten te blijven.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting