AEX struikelt op weg naar 359,80 punten

De Amsterdamse beurs knalde begin deze week hard omhoog, maar deed het gisteren wat rustiger aan. De AEX-index liet dit maal een half procentje liggen op 353,89 punten. Daarmee consolideert de AEX rond… De Amsterdamse beurs knalde begin deze week hard omhoog, maar deed het gisteren wat rustiger aan. De AEX-index liet dit maal een half procentje liggen op 353,89 punten. Daarmee consolideert de AEX rond een hoogterecord sinds het najaar van 2008. We hebben onze eerder gestelde, ambitieuze koersdoelen de afgelopen week vrijwel dagelijks opwaarts moeten bijstellen. Ons koersdoel, gebaseerd op het systeem van BeursBulletin, op 359,80 punten lijkt even in de ijskast te kunnen. We konden woensdag namelijk een (tussentijds=) koersdoel berekenen op 353,25 punten. De AEX heeft afgelopen week kracht getoond door diverse stijgende koershiaten te vormen. Het eerste koershiaat dat voor steun zou kunnen zorgen, ligt rond 351 punten.
Ahold steeg gisteren voor zijn doen fors mee: +2%. De Zaanse grootgrutter is eerder deze week begonnen met de eerder aangekondigde inkoop van eigen aandelen. Nutreco daalde binnen de Midcap-index, zij het optisch: het aandeel noteerde € 1,12 ex-dividend. De zalmkweker en diervoederfabrikant zwemt al maandenlang stroomopwaarts.
Jan Kees de Jager jaagt op toplieden in de financiële sector, die gesteund wordt middels ons belastinggeld. De demissionaire minister van Financiën wil dat bij nieuwe steunoperaties aan de financiële sector alle uitstaande rechten van bestuurders op bonussen komen te vervallen. Aandelen, optiepakketten en gereserveerde bonussen moeten terug naar het bedrijf vloeien, ook als die over eerdere jaren gaan. De Jager stelde onder meer: “ik ben van mening dat de situatie waarin de overheid moet ingrijpen om een bedrijf te redden, dermate ernstig is dat de gevolgen voor de beloningen van de bestuurders gelijk mogen staan aan die van een faillissementssituatie”.
De euro stond gisteren andermaal onder druk. Dinsdag bleek dat de Griekse bevolking massaal tegoeden naar buitenlandse banken had overgeboekt. Naar verluidt zou Griekenland bovendien liever niet bij het IMF willen aankloppen, vanwege de (noodzakelijke) maatregelen die deze organisatie zal eisen. De rente op Griekse staatsleningen is gisteren verder opgelopen nadat de Griekse minister van Financiën aangaf dat de banken de overheid om meer steun vroegen. Fed-bestuurslid Thomas Hoenig zei dat de Amerikaanse centrale bank moet afstappen van de nulrente, hetgeen de Amerikaanse indices lager zette. “1% is nog altijd een soepel beleid”, meent Hoenig.
De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van vorig jaar tot stilstand gekomen. Volgens het Europees statistisch bureau Eurostat toonde de economie van de zestien eurolanden op jaarbasis in het vierde kwartaal een krimp van 2,2%. Over heel 2009 liet de economie van de eurozone een contractie zien van 4,1%. Dat was de sterkste neergang sinds de oprichting van de eurozone. Voor dit jaar verwacht de Europese Centrale Bank (ECB) een groei van 0,8%.
De AEX gaf de afgelopen week flink gas en scherpte het record sinds het najaar van 2008 overtuigend aan. Door de uitbraak uit de bandbreedte tussen circa 300 en 345 punten, heeft de stijgende trend sinds maart 2009 een impuls gekregen. Wij hebben vorige week diverse malen onze koersdoelen voor de AEX opwaarts herzien. Op basis van het systeem van BeursBulletin, liet zich een koersdoel becijferen op 359,80 punten. Dat de AEX een stap terug doet op weg naar deze ‘target´ is niet verwonderlijk. Zorgwekkender wordt het, zodra de index een schuiver maakt zoals we begin dit jaar hebben gezien. We konden woensdag een (tussentijds) koersdoel berekenen op 353,25 punten, hetgeen donderdag bij opening reeds op het koersenbord verscheen. Vooralsnog weet de AEX zich gesterkt door diverse steunzones in de vorm van koershiaten. Het recente koershiaat rond 351 punten, is inmiddels gesloten. Rond 345 punten werd tevens een koershiaat gevormd, dat nu als steun kan dienen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Ahold en Nutreco.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting