AEX stuit op uitbraakniveau

De AEX kende maandag opnieuw een volatiele handelsdag. De AEX slaagde erin een winst te boeken van bijna 2% om te sluiten op 215,97 punten. De AEX worstelde zich hiermee richting een zware weerstand zijnde… De AEX kende maandag opnieuw een volatiele handelsdag. De AEX slaagde erin een winst te boeken van bijna 2% om te sluiten op 215,97 punten. De AEX worstelde zich hiermee richting een zware weerstand zijnde het uitbraakniveau net onder 220 punten. Uiteraard is nog altijd de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX intact, maar dit is nog geen garantie voor een stijgende beurs. Zolang de AEX het uitbraakniveau net onder 220 punten niet weet uit te nemen, is het gevaar niet geweken. En zelfs indien de index hierboven weet uit te breken, blijft de lange termijn dalende trend intact. De negatieve spiraal is niet in een aantal dagen omgebogen. Vanochtend liet de AEX het hoofd alweer hangen en noteerde circa 2% lager.
De AEX steeg gisteren onder leiding van onder meer de financials. Binnen de Midkap-index gooide AMG hoge ogen: +14,4% in anticipatie op de jaarcijfers die woensdag worden gepubliceerd. Fortis verwacht over 2008 een verlies van € 22,5 miljard en keert als gevolg daarvan geen dividend uit. Op 31 maart komen de definitieve cijfers.
Vanochtend presenteerde Royal Dutch Shell een strategy update. Shell-CEO Van der Veer houdt rekening met een recessie die langer dan een jaar duurt. Desalniettemin is Shell voornemens tussen $ 31 miljard en $ 32 miljard te investeren. Het dividend voor het eerste kwartaal stijgt met 5%.
In de ochtend werd bekend dat de werkgelegenheid in de eurozone in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3% is gedaald in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Daarnaast bleek dat de Europese productie van personenauto’s en bedrijfswagens in 2009 met 7% is gedaald. Vooral in het laatste kwartaal van 2008 zakte de productie door de economische crisis sterk in.
Ook in de VS komt er maar geen einde aan de stroom aan negatief macronieuws. De industriële productie in de Verenigde Staten daalde in februari met 1,4% ten opzichte van de voorgaande maand. Hiermee werd een nieuw dieptepunt in een halve eeuw bereikt. De Empire Manufacturing Index verslechterde deze maand van -34,65 naar – 38,2. Vandaag staan de producentenprijzen en huizenbouwcijfers op het programma.
Desalniettemin waren beleggers hoopvol gestemd door de uitkomsten van de G20-top afgelopen weekend in Londen. De ministers van Financiën van de 20 belangrijkste industrielanden willen de toxic waste op de balansen van de banken aanpakken. Ben S. Bernanke deed er nog een schepje bovenop. De FED-president liet weten dat de “eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar zijn” en dat dit jaar “waarschijnlijk” een einde komt aan de recessie. Hij voegde er echter wel aan toe dat de werkloosheid zal toenemen vanaf het huidige niveau van 8,1%. Bovendien is een normaal werkende financiële markt een absolute voorwaarde voor dit herstel: oftewel banken moeten de geldkraan gaan opendraaien. Daarnaast waarschuwde hij dat politieke onwil roet in het eten kan gooien. Bernanke en zijn kompanen komen vandaag en woensdag bijeen om zich over de rente te buigen.
Naast het tackelen van het probleem van giftige leningen, kan Obama cum suis beter tevens de AIG-bonusbonanza aanpakken. Vorig jaar werd AIG gered dankzij steunmaatregelen ter waarde van circa $ 170 miljard. Deze miljarden werden goed besteed: de Amerikaanse verzekeraar keerde circa $ 1,2 miljard aan bonussen uit. Barack H. Obama voerde de druk op Tim Geithner om deze bonussen te blokkeren. Saillant detail is echter dat Obama’s recente stimuluspakket van circa $ 800 miljard geen limieten kent met betrekking tot uit te keren bonussen.  
De AEX heeft opnieuw een stap gezet richting het uitbraakniveau net onder 220 punten. Vooralsnog blijft de index overtuigend onder dit niveau. Zelfs al zou de AEX deze zware barrière weten te overwinnen, dan hoeven de remmen nog niet los. Forse herstelbewegingen tot circa 250 punten kunnen worden afgedaan als bear market rallies. De lange en middellange termijn downtrends blijven intact. Het wordt derhalve een zware dobber voor de Amsterdamse graadmeter om zich hieruit te worstelen. Wel is het bemoedigend dat de koopkrachtindicator RSI positieve divergentie vertoont ten opzichte van de bodems van de index. Dit zou een verder herstel kunnen schragen. Echter, hierop blindvaren is niet geheel zonder risico. Dat hebben we de afgelopen jaren veelvuldig kunnen zien.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting