AEX stuit op zware barrière

De Amsterdamse hoofdgraadmeter deed woensdag opnieuw een aanval op de zware weerstand rond 227 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 1,8% hoger op 225,55 punten. Inmiddels lijkt de AEX afscheid… De Amsterdamse hoofdgraadmeter deed woensdag opnieuw een aanval op de zware weerstand rond 227 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 1,8% hoger op 225,55 punten. Inmiddels lijkt de AEX afscheid te hebben genomen van de weerstandszone rond 220 punten. Desalniettemin ligt er nog altijd een groot aantal beren op de weg. De index strandde veelvuldig op het belangrijke weerstandsniveau van de afgelopen maanden, zijnde de neklijn rond 227 punten. Zelfs bij een doorbraak van deze zware barrière springt het sein voor de lange termijn niet op groen. De AEX kan namelijk nog stijgen richting 250 punten, zijnde de dalende weerstandslijn vanaf november. Dit niveau correspondeert met de bovenkant van het dalende trendkanaal. De kans dat de AEX hier zomaar doorheen weet te breken, is echter zeer klein. Een lichtpuntje vormt echter wel de positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX.
De regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie zijn na wekenlang getalm eruit en hebben bovendien met de sociale partners een akkoord gesloten. In het akkoord is onder opgenomen dat de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar wordt verhoogd. Er komt daarover weliswaar nog wel voor oktober een SER-advies, echter Balkenende heeft veelvuldig herhaald dat “het besluit is genomen”. Als ‘klap op de vuurpijl’ gaat het Nederlandse kabinet de komende twee jaar € 6 miljard extra uitgeven om de economie te stimuleren. Mocht de recessie aanhouden tot 2011, dan zal de overheid nog eens flink uitpakken middels een injectie van € 3 miljard. Naast deze extra uitgaven, zal het kabinet verschillende maatregelen doorvoeren die de economie moeten stimuleren. Investeringen in infrastructuur en de bouw worden bijvoorbeeld naar voren gehaald.
Minister van Financiën Wouter Bos voegde toe dat € 10 miljard extra is gereserveerd voor werkloosheidsuitkeringen. Naar verwachting zal de Nederlandse werkloosheid dit jaar stijgen tot 5,5% en in 2010 verder oplopen tot 8,75%. Daarnaast zal de staatschuld aanzienlijk verder stijgen. Het is opmerkelijk dat ‘StaatsBosbeheer’ veel meer geld uitgeeft aan uitkeringen, dan bijvoorbeeld aan investeringen in het bedrijfsleven dat banen kan scheppen en de staatskas kan spekken.
Op de beurs was de stemming positief, mede dankzij bemoedigende uitspraken van president Barack Obama over de perspectieven van de Amerikaanse economie. Beleggers gingen voorbij aan het verder gedaalde ondernemersvertrouwen in Duitsland. De Ifo-index die het ondernemersvertrouwen weergeeft, daalde in maart naar 82,1 hetgeen de laagste stand sinds 1990 is. De Japanse export is in februari gehalveerd (49,4% ten opzichte van een jaar eerder), een nieuw record. De Japanse economie zit al ruim 20 jaar in een depressie.
Vanochtend noteerde Smallcap-fonds Van der Moolen circa 10% lager. Het handelshuis rapporteerde een nettoverlies over 2008 van € 15,5 miljoen euro. Het resultaat had onder meer te lijden onder het verbod op short-selling en het stilvallen van de markt voor bepaalde afgeleide producten in de VS. De omzet daalde in Amerika vorig jaar met 79%. Het voormalige hoekmansbedrijf durfde de vingers niet te branden aan een voorspelling voor dit jaar.
Timothy Geithner toonde zich vol vertrouwen dat de dollar zijn positie als belangrijkste munteenheid in het internationale financiële systeem zal handhaven. De Amerikaanse minister van Financiën reageerde waarschijnlijk op de suggestie van Zhou Xiaochuan. De president van de Chinese Volksbank suggereerde eerder deze week boud “om de dollar als mondiale reservemunt te vervangen door een munteenheid die niet verbonden is aan de economie van één land”.
De huizenprijzen in Californië daalden vorige maand 41 procent ten opzichte van een jaar eerder, meer dan het dubbele van het gemiddelde in de VS. De Amerikaanse orders voor de duurzame goederen stegen in februari onverwacht: +3,4% op maandbasis. Dit is de sterkste toename in meer dan een jaar en zelfs de eerste stijging in zeven maanden. Het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen steeg in januari met 4,7%. De gemiddelde huizenprijzen daalden echter in februari met 18% op jaarbasis. Zolang de werkloosheid echter toeneemt, zal Joe Sixpack niet snel geneigd zijn om huizen te kopen, voor zover hij dat al zou kunnen. Vandaag zal naast de wekelijkse werkeloosheidsuitkeringen, tevens het BBP-cijfer over het vierde kwartaal 2008 worden bekendgemaakt.
Het is een sterk teken dat de AEX de voormalige weerstandszone rond 220 punten heeft doorbroken. De positieve divergentie tussen de kooprachtindicator RSI en de AEX vormt nog steeds een stimulans. Desondanks blijft het gevaar aanwezig: de eerste horde wordt gevormd door de neklijn rond 227 punten. Deze zal eerst moeten worden overwonnen. De AEX moet vervolgens stijgen tot circa 250 punten, voordat de negatieve trend vanaf oktober kan worden verlaten. Ondanks dat de index een fraaie sprong opwaarts heeft gemaakt, blijft het lange termijn beeld negatief. We hebben het afgelopen jaar veelvuldig sterke, doch kortstondige bear market rallies meegemaakt, gevolgd door forse dalingen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting