AEX stuurloos

Na de forse daling van afgelopen vrijdag, beleefden beleggers in Amsterdam maandag een saaie handelssessie. De AEX-index kwam nauwelijks van zijn plaats en sloot vrijwel onveranderd op 478,29 punten (-0,02%)…. Na de forse daling van afgelopen vrijdag, beleefden beleggers in Amsterdam maandag een saaie handelssessie. De AEX-index kwam nauwelijks van zijn plaats en sloot vrijwel onveranderd op 478,29 punten (-0,02%). Het technische plaatje van de index is daarmee allerminst verbeterd: nu de AEX neerwaarts uit de oplopende wig is gebroken, staan de seinen weer op rood.
Ondanks het verlies dat de AEX vorige week incasseerde, konden de bulls zich er maandag er niet toe zetten een tegenoffensief te lanceren. De bears lieten evenmin van zich horen, zodat de omzetten aan het Damrak laag waren en de koersverschuivingen marginaal. In heel Europa deden beleggers het rustig aan, bij gebrek aan richtinggevend nieuws. Wall Street was gesloten in verband met Memorial Day en ook in Londen lag de handel maandag stil.
Op een slaperig Beursplein 5 bevond softwareconcern Blue Fox Enterprises zich in de spot light: het aandeel steeg niet minder dan 76,2% vanwege overnamegeruchten. Onder de hoofdfondsen was het ArcelorMittal dat de kar trok, met dank aan de oplopende grondstoffenprijzen. ArcelorMittal was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen en realiseerde een dagwinst van 1,5%.
Royal Dutch Shell steeg 0,1%. Hoewel het fonds maandagmorgen opveerde, werd de winst in de loop van de dag grotendeels verspeeld. De rebellenbeweging ‘Movement for the Emancipation of the Niger Delta’ liet weten maandagochtend vroeg een pijpleiding van Shell te hebben aangevallen, hetgeen later op de dag door de oliemaatschappij bevestigd werd.
Hoewel het koersdoel van Corio maandag verhoogd werd door Rabo Securities, wist het aandeel hier niet van te profiteren: met een verlies van 1,9% was Corio één van de zwakkere broeders binnen de AEX-index. Het zat TNT evenmin mee: het fonds leverde 1,3% in. Zaterdag werd bekend dat het postbedrijf een akkoord heeft bereikt met de vakbonden over een nieuwe cao. Volgens Rabo Securities heeft TNT bij de onderhandelingen veel concessies moeten doen.
Na het saaie begin van de handelsweek kunnen verschillende macrocijfers dinsdag wellicht voor beweging op de beurzen zorgen. Om 9.30 uur zullen het consumenten- en productenvertrouwen in Nederland bekend worden gemaakt. Om 16.00 uur is het Amerikaanse consumentenvertrouwen aan de beurt. Op datzelfde moment zal ook bekend worden, hoeveel nieuwe huizen er in de VS zijn verkocht gedurende de maand april.
Nu de AEX-index uit de oplopende wig getuimeld is, is de cruciale vraag: waar komt de volgende bodem? De Amsterdamse hoofdgraadmeter slaagde er vooralsnog in om zich vast te klampen aan de steunzone rond 480 punten. Deze voormalige weerstand kan de AEX wellicht behoeden voor een verdere terugval. Mocht de index verder zuidwaarts trekken, dan is onze hoop gevestigd op het gebied rond 450 punten. Daar werd in april een bodem binnen de korte termijn uptrend gevormd.
Erg hoopgevend is het allemaal niet: de AEX staat weer aan de ondergrens van de 480-490 zone, die recent met veel moeite bedwongen werd. Bezien op de lange termijn bevindt de index zich nog steeds in een hardnekkig dalende trend. Een overtuigende doorbraak van de 500-puntengrens zou de seinen weer op groen zetten, maar vooralsnog kijken beleggers de kat uit de boom.

AEX Verwachting