AEX talmt rond recordniveau

AEX talmt rond recordniveau
[aanhef]
De AEX-index nam donderdag weer wat gas terug en sloot licht lager op 340,55 punten. Ondanks dat de AEX de afgelopen handelsdagen een stapje terug deed,… AEX talmt rond recordniveau
[aanhef]
De AEX-index nam donderdag weer wat gas terug en sloot licht lager op 340,55 punten. Ondanks dat de AEX de afgelopen handelsdagen een stapje terug deed, is er nog geen man over boord. De stijgende trend sinds maart is nog altijd intact. Wel is het belangrijk dat behalve de grondstoffensector, tevens andere sectoren de stijgende lijn weten te hervatten. Bovendien is het noodzakelijk dat het volume meestijgt. Zolang de stijgende trend sinds vorig jaar maart intact is, is er geen reden tot negativisme. Sterker nog, zolang de AEX boven 334 punten respectievelijk 323 punten weet te blijven, is de uptrend intact.
[img1]
Op de Franse beurs stond BioMérieux positief in de schijnwerpers dankzij Philips. Het Amsterdamse elektronicaconcern maakte bekend samen met het Franse bedrijf een mobiel apparaat voor bloedtesten te gaan ontwikkelen. Het apparaat moet in 2013 op de markt komen en is bedoeld voor snellere diagnoses op de eerste hulp, hartbewaking en intensive care. Philips bereikte met de bonden een cao-akkoord voor een looptijd van 18 maanden: circa 15.000 personeelsleden krijgen er 1,75% bij.

Chemiebedrijf DSM wordt volledig eigenaar van polymerenfabrikant NPC in de VS. De Amerikaanse joint-venturepartner Shaw Industries wordt voor een nog onbekend bedrag uitgekocht.
Op macro-economisch vlak kwam er een stortvloed aan cijfers uit: in Nederland nam de inflatie in december met 0,1% toe tot een niveau van 1,1%. Dit betekende een vijfde sequentiële maand van stijging.
De detailhandelsomzetten in Duitsland daalden afgelopen november met 1,1% versus een verwachte stijging van 0,2%. In de eurozone is het consumentenvertrouwen in december licht gestegen: het vertrouwen kwam uit op -16 punten versus -17 in november 2009. De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in november met 1,2% op maandbasis gedaald. Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in de zestien eurolanden met 4%.
Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een uitkeringsaanvraag heeft ingediend, is vorige week met duizend gestegen tot 434.000. Er werd een stijging naar 440.000 aanvragen verwacht. De week daarvoor daalde het aantal uitkeringsaanvragen naar het laagste niveau sinds juli 2008.
Ondanks dat de AEX de afgelopen handelsdagen een stap terug deed, is er evenwel nog geen enkele reden tot paniek. Sterker nog, de AEX bevindt zich nog altijd overtuigend boven de steunzone rond 296 punten. De eerste waarschuwingsschoten worden gelost, zodra de steunniveaus rond 334 punten respectievelijk 323 punten neerwaarts worden gepasseerd. Kortom, zolang de uptrend sinds maart intact is, handhaaft BeursBulletin een positieve visie. Al blijven we uiteraard wel alert tijdens het profiteren van deze prachtige stijgende trend. Zeker zolang de AEX comfortabel boven de steunzone rond 296 punten weet te blijven, moet de blik omhoog blijven. Al zullen toenemende volumes over de volle breedte van de markt een verdere stijging wel moeten schragen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in BioMérieux, DSM en Philips.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting