AEX terug door oplaaiende Europese schuldperikelen

De AEX-index verloor dinsdag fors terrein vanwege opnieuw oplaaiende Europese schuldperikelen en angst voor een renteverhoging in China. De AEX sloot 1,8% lager op 339,21 punten en testte daarmee (opnieuw)… De AEX-index verloor dinsdag fors terrein vanwege opnieuw oplaaiende Europese schuldperikelen en angst voor een renteverhoging in China. De AEX sloot 1,8% lager op 339,21 punten en testte daarmee (opnieuw) de 340-puntengrens. Ondanks de forse terugval is het 200-daagsgemiddelde stijgende en liggen de bodems (vooralsnog) op een hoger niveau. Zolang de steungrenzen van september (rond 310 punten) en oktober (rond 330 punten) intact zijn, zouden dit interessante instapmomenten kunnen zijn.
Volgens Rabobank zullen de huizen in Nederland volgend jaar met 1% in waarde dalen versus een gemiddelde daling van 2% dit jaar. In het gepubliceerde kwartaalbericht stelde de grootste Nederlandse hypotheeknemer dat in 2011 de prijzen zullen dalen, vooral daar meer mensen hun woning te koop aanbieden. De vorige verwachting van Rabobank, zijnde “een prijsstijging in 2010”, sloeg de plank volledig mis en moest tot twee keer toe neerwaarts worden bijgesteld. Volgens Rabobank gaat het desalniettemin economisch weer wat beter en is de onrust over de hypotheekrenteaftrek verdwenen.
De Duitse ZEW-index, die de conjunctuurverwachtingen voor de komende zes maanden meet, steeg naar 1,8 punten versus -7,2 punten in oktober. Het betreft de eerste keer in zes maanden dat de ZEW-index stijgt.
De inflatie in de eurozone nam in oktober toe tot 1,9% op jaarbasis versus +1,8% in september. Het gemiddelde inflatieniveau in de eurolanden, voldeed hiermee vorige maand aan de normen van de Europese Centrale Bank, die naar een inflatie van circa 2% streeft.
De Amerikaanse producentenprijzen stegen in oktober met 0,4% op maandbasis. Op jaarbasis namen de producentenprijzen met 4,3% toe versus 4 % in september. De industriële productie in de VS bleef in oktober ongewijzigd ten opzichte van september. De capaciteitsbenutting noteerde in oktober een ongewijzigde stand van 74,8% versus een verwachte 74,9%.
Gisteren stegen de rentes van Griekenland en Ierland aanzienlijk. Beleggers werden nerveuzer ten aanzien van de schuldenposities van deze probleemlanden na kritische uitlatingen van de Oostenrijkse minister van financiën Pröll. Oostenrijk weigert mogelijk mee te doen aan een nieuwe tranche noodhulp voor Griekenland.
De aanhoudende onzekerheid rondom Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje, liet de Amsterdamse beurs ook niet onberoerd. De AEX-index ging dinsdag door de knieën en testte daarmee wederom de 340-puntengrens. Voor het positieve beeld is het belangrijk dat de steunzones van oktober (rond 330 punten) respectievelijk september (rond 310 punten) intact blijven. Zolang de volgende bodem(s) hierboven worden gevormd, blijft de stijgende trend intact.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting