AEX test 200-puntengrens in alle hevigheid

Nadat de AEX-index woensdag een mooie opleving (dead cat bounce) meemaakte, kregen bullish gestemde beleggers donderdag toch weer alle hoeken van de beursvloer te zien. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot… Nadat de AEX-index woensdag een mooie opleving (dead cat bounce) meemaakte, kregen bullish gestemde beleggers donderdag toch weer alle hoeken van de beursvloer te zien. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot ruim 5% lager op 200,58 punten. Technisch bezien is het dramatische plaatje sinds de zware klappen van begin deze week nauwelijks veranderd. De index bevindt zich in een uiterst precaire situatie. De index test inmiddels de uit psychologisch oogpunt belangrijke 200-puntengrens.
Beleggers die woensdag hoopten op een nieuw stimuleringsplan van de Chinese overheid, kwamen donderdag bedrogen uit. Donderdag stelde de Chinese premier Wen Jiabao dat een economische groei van 8% dit jaar binnen bereik is, waarmee hij impliciet aangaf geen noodzaak te zien om het eerder aangekondigde steunpakket van circa € 465 miljard te verhogen.
Goldman Sachs liet weten dat de mondiale economische krimp dit jaar naar verwachting uitkomt op 0,6%. Eerder ging de Amerikaanse zakenbank uit van een minder dramatisch percentage van 0,2%. Rating agency Moody’s gooide olie op het vuur door te stellen dat het aantal faillissementen dit jaar kan verdrievoudigen en het faillissementsniveau van de Grote Depressie zelfs zou kunnen overstijgen.
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde donderdag opnieuw de rente met 50 basispunten tot 1,5%. De Bank of England verlaagde een paar uur eerder de rente naar een historisch dieptepunt van 0,5%. Jean-Claude Trichet hintte tijdens zijn toelichting op mogelijk nieuwe renteverlagingen in de toekomst. Beleggers reageerden niet bepaald enthousiast op dit bericht. Waarschijnlijk had dat te maken met het feit dat de ECB donderdag eveneens de economische vooruitzichten voor de eurozone neerwaarts bijstelde. Trichet cum suis verwacht dat de economie in de eurozone dit jaar 2,2% tot 3,2% krimpt. Eerder ging de ECB nog uit van een krimp tussen 0% en 1%.
Aan het Damrak werden de financiële waarden andermaal massaal gedumpt. ING leverde circa 18% in, terwijl het aandeel Aegon 16,2% lager eindigde. Een dag eerder had het Zwitserse UBS het advies voor Aegon verhoogd van sell naar neutral. Helaas voor de Haagse verzekeraar werd daarbij het koersdoel wel neerwaarts bijgesteld, van € 3,60 naar € 2,50. Zwakste broeder onder de hoofdfondsen was evenwel BAM Groep, dat door beleggers werd afgestraft voor tegenvallende vierdekwartaalcijfers die het bedrijf voorbeurs had gepubliceerd. Door de onzekere marktomstandigheden durfde het bouwbedrijf niet aan om een verwachting voor dit jaar uit te spreken. Het aandeel sloot donderdag 21,8% lager.
TomTom was donderdag de enige stijger binnen de AEX-index. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Goldman Sachs en steeg maar liefst 0,3% naar € 2,792. Een analist van de Amerikaanse zakenbank stelde het advies voor TomTom opwaarts bij, van sell naar neutral. Volgens de analist heeft het aandeel opwaarts potentieel als TomTom erin slaagt op korte termijn de kapitaalpositie weet te verbeteren en herfinanciering voor de schuld van € 500 miljoen kan realiseren. Fugro maakte vanochtend de resultaten over 2008. De winst steeg vorig jaar met 31,1% naar € 283,4 miljoen. De bodemonderzoeker stelt een dividenduitkering van € 1,50 per aandeel voor.
De Amerikaanse markten stonden eveneens zwaar onder druk. Citigroup is inmiddels gedegradeerd tot pennystock en noteert rond $ 1. General Motors waarschuwde voor een mogelijk faillissement. De problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt zijn verre van opgelost: in het vierde kwartaal van 2008 schoten de gedwongen verkopen omhoog naar bijna 12% tegen 10% in het derde kwartaal. Schokkender is dat 48% van Amerikaanse huishoudens dat een subprime-hypotheek met een variabele (ARM) lening heeft, achter is met zijn aflossingen danwel in een terminale foreclosure-fase zit. Vanmiddag zullen onder meer de maandelijkse werkgelegenheidscijfers worden gepubliceerd. De vraag is niet zozeer of deze slecht zullen zijn, maar eerder: hoe slecht?
De technische staat van de AEX blijft zorgwekkend: zowel op lange, middellange als korte termijn bevindt de index zich in dalende trends. Mocht de AEX ook nog overtuigend door de 200-puntengrens breken, dan zou de negatieve, psychologische impact daarvan groot kunnen zijn. Als de Amsterdamse hoofdgraadmeter de Amerikaanse indices volgt, ziet het er nog dramatischer uit, want zowel de Dow Jones als de S&P500 noteren inmiddels fors onder het dieptepunt van 2002.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting