AEX test 300-puntengrens

De AEX-index ging maandag aarzelend van start, maar sloot uiteindelijk nipt boven de 300-puntengrens met een winst van 0,6% op 301,04 punten. De afgelopen weken verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter aanzienlijk… De AEX-index ging maandag aarzelend van start, maar sloot uiteindelijk nipt boven de 300-puntengrens met een winst van 0,6% op 301,04 punten. De afgelopen weken verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter aanzienlijk momentum. Dit resulteerde in een daling van circa 4,5%. Vorige week vrijdag daalde de AEX bij opening zodanig dat er een koershiaat (rond 305 punten) is gevormd. Dit is voor de korte termijn geen goed teken, tenzij het hiaat spoedig wordt gedicht. Bovendien ligt er rond 303 punten de neklijn van een kleiner hoofd-schouderpatroon. Daarbij is het hoofd rond 315 punten gevormd. De eerstvolgende significante steunzone bevindt zich rond 286 punten, wat aardig in de buurt komt van het minimale koersdoel van het toppatroon. Zelfs als de AEX richting dit niveau of zelfs tot 270 punten daalt dan is er niet veel aan de hand, al impliceert dit wel een procenten lagere stand van de AEX. Door de recente doorbraak van de neklijn is voor de korte termijn de negatieve toon gezet, tenzij de AEX zich spoedig sterk herstelt.
Vrijdag en maandagochtend stonden de koersen op het Damrak andermaal onder druk na desastreuze werkloosheidscijfers vanuit de VS. De werkloosheid is inmiddels opgelopen tot 9,8%, wat het hoogste niveau sinds 1983 betekent.
De staatsschuld is in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot € 356 miljard en bedraagt daarmee 61,1% van het bruto binnenlands product. Nederland overschrijdt derhalve de EU-norm van 60%. De laatste keer dat Nederland deze norm overschreed, was in 1999. De toename van de overheidsschuld wordt veroorzaakt door een tekort van bijna € 11 miljard. Ter vergelijking: in het eerste halfjaar van 2008 was er nog een overschot van ruim € 1 miljard. Het tekort bedraagt thans 3,7% van het bbp, wat eveneens hoger is dan de Europese norm van 3%.
Boskalis wist een winst van ruim 3% te boeken. Een dochter van de baggeraar meldde een contract te hebben getekend met een beheerder van pijpleidingen Caspian Pipeline Consortium (CPC). Dit contract vertegenwoordigt waarde van € 85 miljoen.
Heijmans maakte een optische reuzensprong vanwege een reverse stock split. Tien oude aandelen zijn samengevoegd tot één nieuwe, waardoor Heijmans plotsklaps penny stock af is. De slotkoers van gisteren ad € 13,82 betekende een aderlating van bijna 5%.
Sunday Times meldde dat de Britse verzekeraar Aviva voornemens is, om ruim € 1 miljard euro op te halen via een gedeeltelijke beursgang van de Nederlandse verzekeringsdochter Delta Lloyd. Volgens de zondagskrant zou Aviva tussen 30% en 40% van het aandelenbelang in oktober of in november naar de beurs brengen. De Amerikaanse dienstensector steeg in september tegen de verwachting in. De ISM Services Index steeg naar 50,9 vanaf een stand van 48,4 in augustus. Analisten hadden ingezet op een nulgroei, oftewel een stand van 50.  Het is voor het eerst sinds augustus vorig jaar dat de index boven de 50 uitkomt. Een stand lager dan 50 duidt op krimp, terwijl een stand boven 50 op groei duidt.
De AEX nam de afgelopen weken aanzienlijk gas terug vanaf het jaarrecord van 2009 rond een niveau van 315 punten. De afgelopen maanden bleken dalingen uitstekende koopmomenten, waarbij de correcties beperkt bleven. Het is een veeg teken dat de belangrijke bodem rond 300 punten werd doorbroken. Bovendien werd hiermee de neklijn van een kleiner hoofd-schouderpatroon doorbroken, waarbij het koersdoel rond de eerstvolgende steunzone ad 286 punten ligt. Of de AEX opnieuw veerkrachtig is, evenals de voorgaande kwartalen, zal moeten blijken. Daarbij zal de AEX eerst het recent gevormde koershiaat dienen te vullen en de neklijn opnieuw opwaarts moeten doorbreken.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX en Heijmans.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.