AEX test 350-puntengrens

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond gisteren onder druk waardoor de stijgende steunlijnen van een aantal consolidatiedriehoeken (binnen de grotere stijgende trend) werden doorbroken. De AEX testte daarbij de 350-puntengrens, alwaar medio april een bodem werd gevormd. AEX sloot gisteren evenwel boven de 350-puntengrens, waarmee de index door het oog van de naald kroop….

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond gisteren onder druk waardoor de stijgende steunlijnen van een aantal consolidatiedriehoeken (binnen de grotere stijgende trend) werden doorbroken. De AEX testte daarbij de 350-puntengrens, alwaar medio april een bodem werd gevormd. AEX sloot gisteren evenwel boven de 350-puntengrens, waarmee de index door het oog van de naald kroop. In een stijgende trend ligt de focus op de steunniveaus. De stijgende steunlijn sinds de zomermaanden wordt aan een test onderworpen. Zolang deze intact is, verwachten wij dat de AEX verder stijgt.

De koopkrachtindicator RSI wist vorige week in de uurgrafiek overbought te worden, maar werd maandag alweer oversold. De 350-puntengrens werd hierbij aan een test onderworpen, alwaar het dieptepunt van april werd bereikt. Dit niveau werd gisteren intraday doorbroken, maar de AEX slaagde erin om hierboven te sluiten wat een sterk teken is.

De onderkant van de trading range (rond 350 punten) waarbinnen de AEX al enkele weken fluctueert, valt samen met de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010. Op dagbasis noteert de Relatieve Sterkte Index ook al weken binnen een neutrale zone, te weten tussen 40% en 50% en daalde gisteren verder richting 40%. Zolang de RSI hierboven noteert, is de bull market range nog intact. Het neerwaarts koershiaat dat op maandag rond 354 punten werd gevormd, zal evenwel moeten worden gesloten om dit negatieve signaal te neutraliseren.

In maart zette de AEX vanaf circa 343 punten een sterk herstel in, waarna in april de 370-puntengrens werd aangetikt. Daarna viel de sterkte stijging weer stil, terwijl de koopkrachtindicator bij de 60%-grens stopte zodat de RSI binnen de bear market range bleef. De correctie die daarop volgde, bleef beperkt tot 350 punten zodat een hogere bodem werd gevormd. De AEX heeft inmiddels tevens het 200-daags voortschrijdend gemiddelde bereikt.

Op weekbasis is het beeld nog altijd positief en beweegt de RSI nog steeds binnen de bull market range. Tijdens de correctie in maart bleef de koopkrachtindicator netjes boven 40%, wat de kracht toont van de AEX. De RSI kwam in februari zelfs boven 70%, wat sinds 2006 niet meer is voorgekomen.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds stijgend, wat de positieve ondertoon aangeeft. Het is echter een veeg teken de AEX de korte termijn consolidatiedriehoeken is gebroken. Desalniettemin is de stijgende steunlijn (die momenteel aan een test wordt onderworpen) sinds de zomermaanden van 2010 nog steeds intact, waardoor een positieve visie gerechtvaardigd is.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting