AEX test 61,8% Fibonacci retracement level

De AEX-index scherpte begin vorige week het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan, maar nam vervolgens weer wat gas terug. De AEX daalde maandag 0,3% naar een eindstand van 348,57 punten. De AEX-index De AEX-index scherpte begin vorige week het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan, maar nam vervolgens weer wat gas terug. De AEX daalde maandag 0,3% naar een eindstand van 348,57 punten. De AEX-index brak begin april boven de weerstandszone rond 345 punten uit, alwaar een koershiaat werd gevormd dat voor steun zou kunnen zorgen. Zolang de AEX boven dit uitbraakniveau weet te blijven, is er sprake van een succesvolle test van de uitbraak. Weliswaar is ons eerder becijferde koersdoel van 361,97 punten enigszins uit het vizier geraakt, maar uit beeld is het zeker nog niet. De AEX zal evenwel spoedig de stijgende lijn dienen te hervatten.
Philips werd maandag vorstelijk beloond voor de eclatante eerstekwartaalcijfers, die veel beter waren dan verwacht. Vooral de lichtdivisie en de ‘emerging markets’ droegen sterk bij aan de gunstige resultaten. Het elektronicaconcern verwacht in het tweede kwartaal een voorzetting van de positieve omzetontwikkeling mede vanwege het komende wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Philips is echter terughoudender voor de tweede helft van het jaar.
Het aandeel Air France-KLM zat maandag daarentegen nog steeds in zak en (IJslandse) as en daalde fors. Volgens analisten van UBS draait Air France-KLM een verlies van € 20 miljoen tot € 22 miljoen per dag, zolang de vliegtuigen in Europa aan de grond moeten blijven. De Zwitserse bank schat dat de omzetderving € 45 miljoen tot € 48 miljoen per dag bedraagt. Van het netwerk van de Frans/Nederlandse airliner bevindt zich 75% tot 90% in het door de IJslandse aswolk getroffen gebied.
CSM was binnen de Midcap-index een overtuigende winnaar. Het suikerfonds kreeg een koopadvies, alsmede een koersdoelverhoging naar € 31 van SNS Securities. De analisten menen dat het ‘bioplastic’-product van CSM eindelijk momentum begint te krijgen en een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan de omzet en winst. Voorts menen zij dat de goede financiële huishouding en het sterke management eveneens nog niet volledig in de koers zijn verdisconteerd.
De index van leidende indicatoren over de Amerikaanse economie, gemeten door onderzoeksbureau Conference Board, verbeterde in maart. De index steeg ten opzichte van de voorgaande maand met 1,4 punten naar een stand van 109,6 punten. Het cijfer geeft de verwachting weer betreffende de economische groei voor de komende zes tot negen maanden. Deze index wordt samengesteld uit tien indicatoren, waaronder de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, de orders voor consumentengoederen en de geldvoorraad.
De AEX-index bereikte begin vorige week het hoogste niveau sinds het najaar van 2008. Dit hoogterecord bleek vooralsnog wat te hoog gegrepen waarna de AEX-index gas terug nam. De AEX zette koers richting het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar een steunzone ligt, zijnde het koershiaat. Ons koersdoel ad 361,97 punten staat door de recente daling minder scherp in het vizier. Pas als het uitbraakniveau rond 345 punten neerwaarts wordt doorbroken, zou dit op een verslechtering van het sentiment duiden. Momenteel worstelt de AEX tevens met het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem van eind maart tot aan de recente top van april. Het zou van kracht getuigen indien de AEX spoedig weet op te veren van de geschetste steunniveaus.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Air France-KLM, CSM en Philips.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting