AEX test aprilbodem

De AEX-index scherpte op maandag het hoogterecord aan, maar de index wist de rest van de week de stijging evenwel niet vast te houden. Vrijdag namen beleggers wat fiches van tafel waarbij de AEX 1,6% lager… De AEX-index scherpte op maandag het hoogterecord aan, maar de index wist de rest van de week de stijging evenwel niet vast te houden. Vrijdag namen beleggers wat fiches van tafel waarbij de AEX 1,6% lager sloot op 349,75 punten. De AEX-index brak begin april boven de weerstandszone rond 345 punten uit, waarbij een koershiaat werd gevormd. Zolang de AEX boven dit uitbraakniveau weet te blijven, is er sprake van een succesvolle test van de uitbraak. Ons eerder becijferde koersdoel van 361,97 punten is door de recente daling iets verder weg komen te liggen.
Nadat Nederland in 2008 werd geteisterd door het Icesave-debacle, pakten zich nu donkere IJslandse aswolken boven het Damrak. Luchtvaartmaatschappij KLM schat de schade die het bedrijf lijdt als gevolg van de vulkaanuitbarsting in IJsland op € 5 tot € 10 miljoen per dag. President-directeur Peter Hartman meldde vrijdag dat KLM voor deze “act of God” niet is verzekerd. Hartman stelde voorts: “dit is redelijk rampzalig”. De internationale luchtvaartorganisatie IATA maakte een “initiële en conservatieve inschatting” van de schade die het de aswolk berokkent aan de airliners: circa $ 200 miljoen per dag.
Eind 2009 stelde topman Lloyd Blankfein van Goldman Sachs, dat nadrukkelijk in de media kwam vanwege de hoge bonussen, dat banken een maatschappelijk belang dienen en “werk van God” verrichten. De Amerikaanse beurswaakhond SEC denkt daar echter anders over en klaagde de Amerikaanse zakenbank aan vanwege fraude met hypotheken. Volgens de aanklacht van de SEC heeft ‘Goldmine Sachs’ een investeringsvehikel voor hypotheken opgezet zonder vermelding dat Paulson, die de selectie deed, short zat. Pensioenfondsen en andere beleggers investeerden circa $ 10,9 miljard in het fonds en hebben vervolgens miljarden verloren toen de huizenmarkt als een kaartenhuis instortte. Rabobank zegt net als ABN Amro/RBS getroffen te zijn door de Amerikaanse hypotheekvehikels. Rabobank beschuldigt echter niet Goldman Sachs maar Merrill Lynch.
 
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in april gedaald ten opzichte van een maand eerder. Uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan bleek dat de index voor het vertrouwen uitkwam op 69,5 versus 73,6 in maart.
In de Verenigde Staten zijn in maart meer huizen in aanbouw genomen dan in de voorgaande maand: +1,6% tot 626.000 op jaarbasis. Dit is tevens het hoogste niveau sinds november 2008. Het Amerikaanse ministerie van Handel rapporteerde bovendien een stijging van 7,5% van het aantal afgegeven bouwvergunningen, wat het hoogste niveau sinds oktober 2008 betreft.
De AEX-index scherpte vorige week het hoogterecord sinds het najaar van 2008 verder aan. Aan het einde van de week nam de AEX echter wat gas terug en dook daarbij onder de 350-puntengrens. De AEX-index zou nog richting het uitbraakniveau rond 345 punten mogen dalen, alwaar het koershiaat voor steun zou kunnen zorgen. Ons koersdoel ad 361,97 punten is hierdoor inmiddels wat verder weg komen te liggen. Pas als het uitbraakniveau rond 345 punten neerwaarts wordt doorbroken, zou dit op een verslechtering van het sentiment duiden. Vooralsnog is de stijgende trend sinds maart 2009 intact, totdat het tegendeel bewezen is. Al zou het wel van kracht getuigen als de AEX niet veel verder meer door de knieën zakt. Voorzichtigheid is de komende week geboden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een (short)positie in Air France-KLM.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting