AEX test belangrijke steunzone

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Maandag bouwde de AEX het verlies uit met 3,2% naar een slotstand van 278,84 punten. De index doorbrak het 50% Fibonacci steunniveau, een belangrijke steunzone van de afgelopen weken, en vervolgde daarmee de dalende trend sinds eind oktober. De AEX gleed af tot het 61,8% Fibonacci steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Maandag bouwde de AEX het verlies uit met 3,2% naar een slotstand van 278,84 punten. De index doorbrak het 50% Fibonacci steunniveau, een belangrijke steunzone van de afgelopen weken, en vervolgde daarmee de dalende trend sinds eind oktober. De AEX gleed af tot het 61,8% Fibonacci steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de top, die in oktober rond 318 punten werd bereikt. De dalende weerstandslijn van de afgelopen weken is intact en daarmee ook die sinds het voorjaar.

Kredietbeoordelaar Moodys herhaalde dat de triple A-status van Frankrijk in gevaar kan komen. Gezien de grote problemen waarin de Franse financials verkeren en dus eveneens het land zelf, is het een raadsel waarom Frankrijk nog de hoogst haalbare rating heeft. Verder oplopende rentes in Spanje, Frankrijk en België en zorgen over de staatsschuld in de VS drukten het sentiment.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op weekbasis werd vorige week een nieuwe negatieve bar gevormd en heeft de AEX gisteren opnieuw de week slecht afgetrapt. Kortom, de dalende trend sinds het voorjaar is intact. De RSI geeft evenmin reden tot optimisme, al noteert de koopkrachtindicator nog wel rond 40%. Desalniettemin is de bear range nog intact daar de 60%-grens nog niet is gepasseerd. De RSI zal in ieder geval in de buurt van de 40%-grens moeten blijven om een lichtpunt te bieden voor de stieren.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op dagbasis zijn er zeer weinig positieve aanknopingspunten, daar de dalende trend sinds eind oktober nog steeds intact is. De AEX noteerde deze week een nieuwe low voor november.

De stieren zijn evenwel nog niet helemaal buiten spel gezet, daar de vorming van een hogere bodem boven de low van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober, nog steeds mogelijk is. Dit impliceert echter wel dat de AEX nog aanzienlijk kan dalen. De RSI blijft op week- en dagbasis evenwel gegijzeld in een bear range, daar de koopkrachtindicator steeds verder daalt.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op uurbasis is de RSI verder afgegleden en bereikte gisteren opnieuw de oversold-zone (onder 30%). De dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is nog steeds intact, terwijl de kortere dalende weerstandslijn de druk eveneens steeds verder op voert. Een kort herstel, na deze daling, binnen de dalende trend is mogelijk, gezien het 61,8% Fibonacci steunniveau.

De beren hebben het heft derhalve nog steeds stevig in handen. De signalen voor de korte en lange termijn staan nog steeds op rood. Het blijft wachten op een doorbraak van de dalende weerstandslijn alvorens we optimistisch naar de markt mogen kijken. Het 61,8% Fibonacci steunniveau kan op het huidige niveau voor steun zorgen. Mocht dit steunniveau echter worden doorbroken, dan wordt er opnieuw een troefkaart uit handen van de stieren worden geslagen.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 266.4pt">                                                                         

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

AEX Verwachting