AEX test bovenkant consolidatiedriehoek

De AEX-index zette dinsdag de opmars verder voort en sloot ruim 2% hoger op een stand van 333,76 punten. Daarmee is de 300-puntensteungrens verder uit zicht verdwenen. Sinds september vorig jaar consolideert… De AEX-index zette dinsdag de opmars verder voort en sloot ruim 2% hoger op een stand van 333,76 punten. Daarmee is de 300-puntensteungrens verder uit zicht verdwenen. Sinds september vorig jaar consolideert de AEX in een brede ‘trading rangeÂ’. De belangrijke steunzone rond 300 punten werd daarbij veelvuldig getest. Opnieuw houdt de AEX goed stand, zij het dat de index herstelt binnen de dalende trend sinds eind april. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, biedt houvast voor de stieren. De volgende horde die moet worden genomen, is de top van juni rond 343 punten.
CSM heeft een samenwerkingsverband gesloten met papierproducent Crown van Gelder en papierontwikkelaar Bumaga op het gebied van melkzuurproductie uit afval van de papierindustrie. Het project, waarbij CSM-dochter Purac is betrokken, wordt medegefinancierd door de ministeries van Economische Zaken en Landbouw.
Het herstel in de uitzendbranche zet volgens brancheorganisatie ABU door. In de vier weken tot 18 juni boekten uitzendbureaus 4% meer omzet op jaarbasis. Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren nam met 5% toe. Er werd vooral groei gerealiseerd in de industrie en de technische sector, alwaar het aantal uitzenduren met respectievelijk 19% en 8% toenam. In de medische sector daalde daarentegen de werkgelegenheid voor uitzendkrachten met 11%. In de eerste 6 maanden van dit jaar nam zowel de omzet als het aantal uitzenduren met 3% op jaarbasis af.
Griekenland heeft voor het eerst sinds de redding door de Europese belastingbetalers en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw een beroep gedaan op de kapitaalmarkt. De Griekse overheid heeft circa € 1,625 miljard geleend, wat over een half jaar alweer moet worden afgelost. Het geld wordt gebruikt voor de terugbetaling van andere kortlopende schulden. Het ene gat wordt dus weer met het andere gevuld. Griekenland, alwaar de veenbrand begon, betaalt over de recente obligaties een rente van gemiddeld 4,65% op jaarbasis.
Moody’s heeft zijn waardering voor de kredietwaardigheid voor Portugal verlaagd. Het internationale kredietbeoordelingsbureau zag zich hiertoe genoodzaakt, wegens “oplopende overheidstekorten en zwakke vooruitzichten voor de economische groei van het land”. De ‘credit ratingÂ’ van Portugal is met twee ‘notchesÂ’ verlaagd tot ‘A1′. Moody’s voorziet dat de schulden van Portugal “nog minstens twee tot drie jaar” verder oplopen. Bovendien voegde de kredietbeoordelaar eraan toe dat het nog onduidelijk is of de hervormingen van de Portugese arbeidsmarkt en andere bezuinigingsmaatregelen voldoende groei opleveren om de financiële positie van het land te kunnen verbeteren. Sectorgenoot Standard & Poor’s verlaagde om dezelfde redenen al in mei de waardering voor de staatsschulden van Portugal met twee stappen. In de financiële wereld werd al langer gevreesd dat de Griekse veenbrand zich zou verspreiden naar andere Europese landen.
De handel van de Verenigde Staten met de rest van de wereld is in mei verder gegroeid.
In mei voerden de VS in totaal voor $ 152,3 miljard aan goederen en diensten uit en importeerden voor $ 194,5 miljard. Het handelsbalanstekort nam in mei toe naar een hoogste niveau in 18 maanden.
De AEX scheerde aan het begin van de maand opnieuw langs de rand van de afgrond. Evenals de afgelopen 10 maanden wist de index boven de 300-puntensteunzone te blijven. Dankzij het recente herstel heeft de AEX een negatiever scenario (voorlopig) afgewend. De index herstelt desalniettemin slechts binnen de dalende trend sinds eind april. De AEX zal moeten afrekenen met de top van juni, rond 343 punten. Het eind mei gevormde ‘island reversal’-patroon is nog intact, wat perspectief biedt voor de stieren.
Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde loopt al maanden vlak. De AEX consolideert al tien maanden binnen de bandbreedte tussen 300 punten en 360 punten en zit momenteel gevangen in een consolidatiedriehoek: een lagere top en een hogere bodem. Totdat de AEX buiten deze convergerende lijnen breekt, handhaaft BeursBulletin een evenwichtige portefeuille. Sterk presterende aandelen blijven deel uitmaken van de breedgespreide portefeuille. Bovendien is vroegtijdig een aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen ingenomen. Wij wachten dan ook geduldig totdat de AEX opnieuw richting heeft gekozen en blijven hierbij uiteraard op onze ‘qui vive’.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in de AEX en CSM.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting