AEX test cruciaal niveau

De Amsterdamse beurs stond de afgelopen dagen andermaal onder verkoopdruk. Dinsdag hield de AEX toch redelijk stand en sloot uiteindelijk zelfs 0,4% hoger op 329,65 punten. Het is positief dat de AEX zich… De Amsterdamse beurs stond de afgelopen dagen andermaal onder verkoopdruk. Dinsdag hield de AEX toch redelijk stand en sloot uiteindelijk zelfs 0,4% hoger op 329,65 punten. Het is positief dat de AEX zich vooralsnog handhaaft binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. De AEX-index test momenteel het 38,2%-Fibonacci retracement level. Onder dit steunniveau ligt het 50%-retracement level. Indien de AEX zich spoedig weet te herstellen, zou dat van kracht getuigen. De AEX-index nadert steeds meer het uur van de waarheid.
Beleggers in het aandeel Accell zaten gisteren stevig in het zadel en zagen de koers meer dan 4% stijgen. SNS Securities verwacht dat Accell volop kan profiteren van de nog steeds toenemende vraag naar zogenoemde e-bikes, met name in Duitsland. SNS verhoogde het koersdoel van € 29,50 naar € 41. Begin januari maakte de Nederlandse fietsenproducent bekend de Duitse fietsenhandel Baumker & Co over te zullen nemen.
Het verhoogde bod van Boskalis op Smit Internationale van € 60 naar € 60 plus € 2,75 dividend, werd door beleggers positief ontvangen. Daarentegen stapte gisteren een commissaris van Smit uit onvrede op vanwege de hoogte van het overnamebod. Naast Cordia kan tevens commissaris Dorhout Mees zich niet vinden in het huidige bod van Boskalis. De overige drie leden van de RvC hebben zich wel achter de overname geschaard. Het overnamebodspelletje lijkt hiermee derhalve nog niet (helemaal) gespeeld; wellicht zit er dus nog een hoger bod in het vat.
De Duitse IFO-index, die het ondernemersvertrouwen meet, steeg in januari naar 95,8 punten, het hoogste niveau sinds medio 2008. Het is de tiende maand op rij dat de Ifo-index stijgt. Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie is gestegen naar het hoogste niveau sinds september 2008. In januari noteerde het consumentenvertrouwen 55,9 versus 53,6 in december 2009. De huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden zijn in november met 0,2% gedaald ten opzichte van oktober. Op jaarbasis daalden de huizenprijzen 5,3%.
Volgens het IMF klimt de economie wereldwijd weliswaar uit het dal, maar het herstel gaat lang niet overal even snel. De opkomende Aziatische economieën leiden de dans, terwijl de groei in de Verenigde Staten en de eurozone de komende twee jaar matig blijft. IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard plaatste kritische kanttekeningen bij het huidige herstel:  Â“over een jaar doemen grote vragen op. Het herstel is er zwak en drijft vooral op het ingrijpen van de overheid. Het is wachten tot de consumenten en de bedrijven het stokje overnemen.” Voor de Verenigde Staten voorziet het IMF een economische groei van 2,7% in 2010. De eurozonelanden groeien dit jaar naar verwachting gemiddeld met 1%. Standard and Poor’s heeft desondanks de outlook voor de kredietrating van Japan op ‘negative’ gezet omdat het begrotingstekort en de staatsschuld niet worden aangepakt.
Aanhoudende zorgen over de opgelegde kredietbeperking van Chinese banken om de economische groei te beteugelen, hielden gisteren de gemoederen bezig op de beurzen. De AEX-index bevindt zich de afgelopen weken in een ‘corrigerende fase’ binnen de sterk stijgende trend sinds vorig jaar maart. Tijdens deze daling kunnen diverse niveaus als steunzones fungeren. Het (eerste) 38,2% Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in oktober en november tot aan de top op 345 punten, wordt momenteel aan een stevige test onderworpen. Rond dit niveau bevindt zich tevens het uitbraakniveau en de top van oktober 2009. Het zou van kracht getuigen indien de AEX-index de stijgende trend sinds maart (spoedig)weet te vervolgen. De AEX-index nadert echter het uur van de waarheid. Wordt de stijgende trend hervat, of gaat de index toch nog een etage lager? Bij een doorbraak van de steunzone rond 296 punten, springen de signalen op rood.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Accell en Smit Internationale.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting