AEX test dieptepunt maart

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond vrijdag onder druk, waarbij de mei-expiratie van opties en futures op het programma stond. De index ging goed van start, maar liet uiteindelijk het hoofd hangen en sloot opnieuw onder de 350-puntengrens. De AEX heeft de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010 inmiddels doorbroken. Het dieptepunt van maart rond 343 punten,…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond vrijdag onder druk, waarbij de mei-expiratie van opties en futures op het programma stond. De index ging goed van start, maar liet uiteindelijk het hoofd hangen en sloot opnieuw onder de 350-puntengrens. De AEX heeft de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010 inmiddels doorbroken. Het dieptepunt van maart rond 343 punten, dat maandagochtend aan een test werd onderworpen, is een belangrijke bodem. Zolang dit steunniveau intact is, kan worden gezocht naar instapmogelijkheden.

De AEX overtuigt intraday allerminst, waarbij de RSI vorige week het oversold-gebied bereikte. Weliswaar zette de RSI een herstel in richting 60%, maar ketste vervolgens daarvan af. Zodra de RSI boven 60% weet te noteren, wordt hiermee de bear market range verlaten. De eerste uitdaging van de stieren is om de dalende trend vanaf de 360-puntengrens, alsmede de 60%-grens, te doorbreken. Vooralsnog is de AEX nog niet in een uitbraak geslaagd, waardoor de beren aan de bal zijn.

Op dagbasis is het beeld nog steeds neutraal, daar de Relatieve Sterkte Index in een neutrale zone beweegt. Een tweetal neerwaartse koershiaten, rond 360 punten respectievelijk 354 punten, staan nog open wat geen sterk teken is. Een derde gap werd maandagochtend rond 345 punten gevormd.

De bodem van maart rond 343 punten is echter cruciaal. Zolang dit niveau intact is, is een positieve visie desalniettemin gerechtvaardigd. De AEX consolideert rond het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, dat ook nog steeds een positieve curve vertoont.

Op weekbasis is het beeld positief, daar de RSI nog steeds binnen de bull market range beweegt. De RSI kwam in februari zelfs boven 70%, wat sinds 2006 niet meer is voorgekomen. Hoewel de koopkrachtindicator sinds februari neerwaarts tendeert, noteert de RSI nog steeds boven 40%.

De Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones geven eveneens nog geen reden tot paniek, daar deze indices nog steeds ruim boven het dieptepunt van april noteren. Zolang het technische beeld van de toonaangevende Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones positief is, twijfelen wij niet aan de positieve visie ten aanzien van de AEX.

Onlangs tekenden de Duitse en Amerikaanse indices zelfs meerjarige records op, waarna er wat gas werd teruggenomen. Voor de AEX zou dat een steun in de rug kunnen zijn, waarbij de bodem van maart cruciaal is. Een doorbraak van dit dieptepunt zal het sein op rood zetten, daar in dat geval de neergaande trend vanaf februari een impuls krijgt.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting