AEX test neklijn

De AEX sloot woensdag 1% hoger op een slotstand van 485,30 punten en opent daarmee opnieuw de aanval op de weerstandszone rond 480 punten. Hier bevindt zich een 50%-Fibonacci-niveau alsmede de neklijn… De AEX sloot woensdag 1% hoger op een slotstand van 485,30 punten en opent daarmee opnieuw de aanval op de weerstandszone rond 480 punten. Hier bevindt zich een 50%-Fibonacci-niveau alsmede de neklijn van een hoofd-schouderformatie. Met deze plus delen de stieren weer een tik uit aan de beren. Door de stijging vanaf januari, waar bijna de 400-puntengrens werd aangetikt, vegen de stieren met het herstel van ruim 20% de beursvloer met de beren aan. Toch is de kust ondanks of misschien wel dankzij dit herstel nog niet helemaal veilig.
In de VS zijn de wekelijkse hypotheekaanvragen met 15,6% gestegen. Een week geleden was sprake van een daling met 11,1%. Het aantal koopopties op bestaande woningen daalde in maart met 1,0% ten opzichte van een maand eerder. In februari nam deze ‘Pending Home Sales’-index nog af met 2,8%. Henry Paulson, de Amerikaanse minister van Financiën, zei dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is.
In de eurozone zijn de detailhandelsverkopen in de maand maart onverwacht gedaald, aldus het Europese statistische bureau Eurostat. De kassa rinkelde 0,4% minder dan een maand eerder. In februari ging het laatje al 0,2% minder vaak open. Op jaarbasis komt de daling in maart op 1,6% hetgeen de grootste afname is sinds de start van de meting. De arbeidskosten zijn in het eerste kwartaal minder hard gestegen dan verwacht volgens het Amerikaanse Labor Department. De arbeidsproductiviteit steeg met 2,2%.
ASMI wist 7,8% hoger te sluiten nadat JP Morgan het koersdoel had verhoogd. Petercam heeft het advies ook verhoogd en het koersdoel opgeschroefd naar € 23. TomTom steeg 3,9% op geruchten dat de Europese Commissie op 14 mei de overname van Tele Atlas zal goedkeuren. ABN Amro heeft het advies voor BinckBank (-4%) verlaagd naar sell omdat de kwartaalcijfers slechter waren dan verwacht. De negatieve marktomstandigheden hebben een behoorlijke impact en dat rechtvaardigt niet de premie ten opzichte van zijn sectorgenoten. Corporate Express (+2,2%) boekte een winst die lager uitkwam dan verwacht maar de omzet voldeed wel aan de verwachtingen.
Aegon (+0,9%) zag in het eerste kwartaal de winst met 78% dalen vanwege de onrust op de financiële markten en zwakke Amerikaanse en Britse valuta. Toch lag de winst boven de verwachting van analisten. AkzoNobel (-2%) zag het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal eveneens dalen, tot grote teleurstelling van analisten. Ook hier werd de daling in belangrijke mate toegeschreven aan valuta-effecten. Ondanks de stijgende grondstofkosten verwacht Akzo tenminste dezelfde resultaten te behalen als in 2007.
Arcadis daalde licht nadat het bekend maakte in het eerste kwartaal eenzelfde winst als een jaar geleden te hebben behaald. Arcadis verwacht voor het gehele jaar een voortgaande groei van omzet en winst, maar liet toch de analisten teleurgesteld achter. Fugro (+1,4%) heeft een opdracht gekregen van de National Oceanic and Atmospheric Administration, een onderdeel van de US Department of Commerce voor hydrografisch onderzoek en gerelateerde diensten. Fugro is hiermee vijf jaar zoet en ontvangt hiervoor tot $ 250 miljoen. BAM (+0,5%) heeft een (deel)opdracht gekregen voor de bouw van een spoortunnel in Brussel en verdient hiermee € 210 miljoen.

 

De index worstelt nog steeds met de neklijn van de hoofd-schouderformatie. Een doorbraak betekent een sterke verbetering van het beeld. Valt de AEX echter vanaf het huidige niveau terug, dan is het hoofdschouderpatroon nog altijd intact en kan een daling worden ingezet. Het eerste koersdoel wordt dan 450 punten. De korte termijn stijgende trend is nog steeds intact. Wel moeten we ons realiseren dat de lange termijn downtrend evenmin ten einde is. Oplettendheid is dus nog steeds vereist.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting