AEX test oktoberbodem

Dinsdag kwam de AEX-index uiterst moeizaam uit de startblokken. Na een licht lagere opening dook de index richting de bodem van oktober. De AEX sloot gisteren 0,9% lager op 300,11 punten. De afgelopen… Dinsdag kwam de AEX-index uiterst moeizaam uit de startblokken. Na een licht lagere opening dook de index richting de bodem van oktober. De AEX sloot gisteren 0,9% lager op 300,11 punten. De afgelopen weken zorgde de daling van de euro voor verkoopdruk op de AEX, zo ook gisteren. De euro verzwakte aanzienlijk versus de Amerikaanse dollar, waarbij de AEX eveneens een scherpe daling inzette. De AEX heeft evenwel nog ruimte voordat de positieve trend sinds maart gedraaid is. Voor het kortere termijn beeld, is de bodem van begin oktober van cruciaal belang. De AEX onderwierp gisteren deze steungrens rond 296 punten aan een zware test. Wordt deze steunzone doorbroken, dan springt het sein op rood. Zelfs bij een opleving is de AEX er nog niet, want de dalende weerstandslijn vanaf 20 oktober moet worden doorbroken.
DSM rapporteerde gisteren over het derde kwartaal een (ebit)-bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten van € 139 miljoen. Dit is ruim twee keer zoveel als het resultaat in het tweede kwartaal. De chemiereus zag het bedrijfsresultaat daarentegen 41% dalen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Topman Sijbesma liet zich evenwel positief uit en stelde zelfs “…het dieptepunt van de recessie lijkt in de eerste helft van 2009 te zijn bereikt”.
Tegenvallende resultaten van de Zwitserse zakenbank UBS en de aangekondigde sanering bij de Britse banken Royal Bank of Scotland en Lloyds drukten de stemming op het Damrak. De Britse belastingbetaler doneert opnieuw aanzienlijk aan de Britse banken: circa £ 31 miljard (bijna € 35 miljard). Waarschijnlijk is de bonuspot alweer leeggeraakt. Na de eerste omvangrijke steunoperatie, keerden Engelse banken ook al miljarden aan bonussen uit. Dit jaar wordt 50% meer dan een jaar geleden uitgekeerd.
Gisteren stond Beursplein 5 in het teken van de beursintroductie van Delta Lloyd. De Nederlandse verzekeraar (onderdeel van Aviva) werd vanochtend tegen € 16 per aandeel naar de beurs gebracht. Het aandeel verloor op de eerste handelsdag bij hoge omzetten een aantal procenten.
De economie in de EU zal zich in de tweede helft van dit jaar geleidelijk herstellen. Volgens een raming van de Europese Commissie zal er dit jaar sprake zijn van een krimp van 4%. Voor volgend jaar wordt een economische groei verwacht van 0,75%. In 2011 trekt de groei aan tot 1,5%, aldus een najaarsraming.
Wall Street stond gisteren licht onder druk. Tegenvallende groeicijfers omtrent Amerikaanse fabrieksorders vormden geen stimulans. De stijging van de orders bedroeg 0,9% versus een verwachte toename van 1,2%. Beleggers kijken reikhalzend uit naar de vergadering van het beleidsbepalend comité van de Fed. Woensdag zal Ben S. Bernanke verslag uitbrengen.
Het is een veeg teken dat de index de laatste weken amper herstelt. Sterker nog, de AEX verspeelde in korte tijd de koerswinst die in een aantal weken werd opgebouwd. De steunzone rond 296 punten wordt momenteel aan een stevige test onderworpen. Begin oktober steeg de AEX vanaf dit niveau sterk en bereikte zelfs het recordniveau van dit jaar. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau bleek echter een brug te ver, waarna de AEX in rap tempo richting de 300-puntengrens daalde. Nog steeds volgt de AEX de euro/dollar op de voet: zodra de euro verzwakt, daalt de AEX mee en vice versa. Zolang de dalingen worden gevolgd door forse herstelbewegingen, zoals we de afgelopen maanden hebben gezien, blijft de stijgende trend evenwel intact. De bodem rond 296 punten is van cruciaal belang. Een aantal internationale indices is reeds onder de bodem van begin oktober gedoken, wat geen goed teken is. Bovendien duidden de oplopende paniekindicator VIX en de steeds verder dalende rente reeds een geruime tijd op toenemende nervositeit onder beleggers.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in DSM.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.