AEX test onderkant consolidatiedriehoek

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond donderdag onder druk, doordat het maar blijft rommelen in Europa. Na Griekenland, Portugal en Ierland, is Italië eveneens onder vuur komen te liggen. Het lijkt erop alsof de Italianen het draaiboek van de Grieken hebben geleend. Het spelletje wel/niet aftreden werd afgelopen week door de Italianen gespeeld. De positie van de…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond donderdag onder druk, doordat het maar blijft rommelen in Europa. Na Griekenland, Portugal en Ierland, is Italië eveneens onder vuur komen te liggen. Het lijkt erop alsof de Italianen het draaiboek van de Grieken hebben geleend. Het spelletje wel/niet aftreden werd afgelopen week door de Italianen gespeeld. De positie van de Italiaanse minister-president Berlusconi, alias Mister Bunga Bunga, werd aan het wankelen gebracht.

De Italiaanse rente schoot deze week door de cruciale 7%-grens, wat de pijngrens markeert, getuige Griekenland en Ierland. De AEX wist zich niet te onttrekken aan de Europese schuldenperikelen en ketste af op de bovenkant van de consolidatiedriehoek.

De Europese Centrale Bank (ECB) halveert de groeiverwachting. De Europese groei komt volgend jaar uit op slechts 0,8%. De Europese Commissie waarschuwt voor een dubbele dip. “Het herstel van de Europese Unie is nu tot stilstand gekomen en er is een risico van een nieuwe recessie,” aldus Olli Rehn, de Europese commissaris voor economische en monetaire zaken.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op weekbasis is het beeld verder verslechterd en is het proces van lagere bodems en lagere toppen nog steeds actueel. Pas als de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is doorbroken, verbetert het beeld. Zelfs dan is de lucht echter nog niet geklaard, want de AEX zal vervolgens de top van juli rond 347 punten moeten zien te passeren.

De RSI zit nog steeds gevangen in de bear range en zal minimaal de 60%-grens moeten doorbreken om deze range te verlaten. Een bevestiging van de bull range volgt pas bij een RSI-stand boven 70%. De RSI zal er echter eerst voor moeten zorgen om boven 40% te blijven.

Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De dalende trend sinds het voorjaar is daarmee nog steeds intact, waarbij de index richting de onderkant van de consolidatiedriehoek is afgegleden. De lows van begin november werden doorbroken, wat een zwak teken is. De downtrend vanaf de top rond 318 punten, binnen de dalende trend sinds het voorjaar, heeft hiermee een nieuwe impuls gekregen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX zou evenwel nog een hogere bodem kunnen vormen boven het dieptepunt van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober. Het is desalniettemin geen goed teken dat de RSI op week- en dagbasis in een bear range gevangen zit. Zolang de koopkrachtindicator echter boven 40% weet te blijven, is de kans op de vorming van een bull range aanwezig. De RSI zal dan evenwel door de 60%-grens en het liefst de 70%-grens moeten breken.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Uurbasis
Op uurbasis is het beeld aanzienlijk verslechterd, waarbij de koopkrachtindicator verder daalde richting de gevarenzone van 30%. Het is bemoedigend dat de RSI (net) niet oversold werd. Ten opzichte van de low van begin november, is er bovendien sprake van positieve divergentie, oftewel hogere lows in de RSI en lagere bodems in AEX-grafiek.

Het zal nog een hele uitdaging worden voor de AEX om de weg naar boven te vervolgen, want niet alleen de dalende weerstandslijn vanaf 318 punten, maar ook die sinds het voorjaar, zal moeten worden doorbroken. Ook het koershiaat onder 320 punten kan voor weerstand zorgen. Kortom, de signalen voor wat betreft de lange termijn staan nog steeds op rood.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 
 

AEX Verwachting