AEX test opnieuw 300-puntengrens

De AEX-index kende maandag een moeizame start van de handelsweek, maar handhaafde zich wel boven de 300-puntengrens. De AEX sloot ternauwernood hoger op 302,82 punten. Vooral de financiële waarden, waaronder… De AEX-index kende maandag een moeizame start van de handelsweek, maar handhaafde zich wel boven de 300-puntengrens. De AEX sloot ternauwernood hoger op 302,82 punten. Vooral de financiële waarden, waaronder AEX-zwaargewicht ING, lieten aanvankelijk het hoofd hangen. De afgelopen weken zorgde de daling van de euro voor verkoopdruk op de AEX. De AEX heeft aanzienlijke ruimte voordat de positieve trend sinds maart doorbroken is. Voor het kortere termijn beeld, is de bodem van begin oktober van cruciaal belang. Zolang de AEX boven deze steungrens, rond 296 punten, weet te blijven, is een hervatting van de stijgende lijn waarschijnlijk. Wordt deze steunzone daarentegen doorbroken, dan springt het sein op rood. De AEX zal zich in ieder geval uit de dalende trend, die sinds 20 oktober is ingezet, moeten worstelen.
TNT boekte per saldo weinig koerswinst na meevallende kwartaalcijfers. De logistieke, post- en pakketonderneming rapporteerde over het derde kwartaal een winstdaling van 12,4%. Analisten hadden op slechtere cijfers gerekend. TNT handhaafde de verwachting dat er dit jaar binnen de postdivisie sprake is van een versnelde daling van de volumes.
DSM rapporteerde vanochtend meevallende derdekwartaalcijfers. De chemiereus rapporteerde een (ebit)-bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten van € 139 miljoen, ruim twee keer zoveel als het voorgaande kwartaal. Het bedrijfsresultaat daalde echter 41% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.
Beleggers werden onaangenaam verrast door CIT Group. De 101 jaar oude Amerikaanse kredietverstrekker aan het midden- en kleinbedrijf, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De noodlijdende bank hoopt een doorstart te kunnen maken. De financiële waarden stonden in Amsterdam door deze onheilspellende berichten opnieuw onder druk.
Ford Motor rapporteerde, dankzij kostenbesparingen, voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2008 weer winst. De Amerikaanse autoproducent behaalde een nettowinst van $ 997 miljoen versus een verlies van $ 161 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.
Gisteren werden diverse macrocijfers vanuit de VS goed ontvangen. De Amerikaanse productiesector groeide in oktober voor de derde maand op rij. Volgens de Institute of Supply Management bereikte de ISM-index met een stand van 55,7 het hoogste niveau sinds april 2006. Een stand boven de 50 betekent een groeiende economie. De in september met 0,8% gestegen bouwuitgaven, gaven Wall Street eveneens lift.
De AEX gaf gisteren opnieuw een waarschuwingssignaal af door onder het dieptepunt van vorige week te duiken. De index veerde vervolgens wel sterk op. De eerstvolgende steunzone kan worden gevonden bij 296 punten. Begin oktober steeg de AEX vanaf dit niveau aanzienlijk en bereikte zelfs het recordniveau van dit jaar. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau bleek onlangs een brug te ver, waarna de AEX in rap tempo richting de 300-puntengrens daalde. In één week tijd werden de moeizaam opgebouwde winsten van de afgelopen weken vrijwel geheel weggevaagd. De AEX volgde gisteren opnieuw de euro/dollar op de voet. Marktpartijen draaiden de afgelopen weken waarschijnlijk hun dollar-carry trades terug, waarbij aandelen werden verkocht. De vicieuze cirkel werd daarmee in gang gezet. Hetzelfde verschijnsel zagen we vorig jaar met de yen carry trade. Toen de yen in 2008 aanzienlijk begon te stijgen (en de euro fors verzwakte), had dat een zeer negatieve invloed op de aandelenmarkten. Dit resulteerde in een halvering van de AEX-index.
Dat rond de 300-puntengrens grote belangen liggen, is duidelijk. Gisteren veerde de AEX hard op vanaf dit niveau. Zolang de dalingen worden gevolgd door forse herstelbewegingen, zoals we de afgelopen maanden hebben gezien, blijft de stijgende trend intact. De bodem rond 296 punten is van cruciaal belang. Kijkend naar diverse (internationale) indices, dan zijn we er niet helemaal gerust op. Een aantal indices is namelijk onder de bodem van begin oktober gedoken. Het is nog maar de vraag of de AEX als één van de weinige indices zich wel boven deze bodem weet te handhaven. Bovendien voorspellen de VIX en de onder druk staande rente een barre (Kondratieff-)winter.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in DSM.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting