AEX test opnieuw Fibonacci-niveau

Maandag beleefde de Amsterdamse beurs (wederom) een gitzwarte handelsdag. De AEX sloot maar liefst 9,1% lager op 312,56 punten hetgeen de op twee na grootste daling van de AEX uit de geschiedenis is. Vrijdag… Maandag beleefde de Amsterdamse beurs (wederom) een gitzwarte handelsdag. De AEX sloot maar liefst 9,1% lager op 312,56 punten hetgeen de op twee na grootste daling van de AEX uit de geschiedenis is. Vrijdag werd het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële sector door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd. De aanhoudende onzekerheid over de financiële sector drukt zwaar op het sentiment waardoor de koersen kelderden. De AEX testte opnieuw het derde Fibonacci retracement level rond 310 punten. Dit niveau is van cruciaal belang: veert de index hiervan op, dan kan er weer een herstel optreden. Bovendien is er nog altijd divergentie tussen de RSI en de AEX-index. De AEX zal zich in ieder geval moeten handhaven boven de 310-puntengrens. Lukt dat niet, dan moet voor een volgende verkoopgolf worden gevreesd.
De Amsterdamse beurs stond maandag van meet af aan onder zware verkoopdruk. De onzekerheid omtrent Fortis en de hoogopgelaaide kredietcrisis eiste opnieuw slachtoffers in de financiële sector. In Duitsland werd noodsteun aan Hypo Real Estate, de vierde grootste bank van Duitsland, verleend. Fortis Bank Nederland, de verzekeringstak van Fortis en ABN Amro zijn vrijdag door België en Luxemburg overgedragen aan Nederland. De transactie heeft een waarde van € 16,8 miljard. Vorige week dinsdag was de kapitaalinjectie ter waarde van € 4 miljard al geheel verdampt door massale geldopnames en -overboekingen. De Belgische overheid verkocht in het weekend 75% van het resterende deel aan BNP Paribas die deze betaalt in nieuw uit te geven aandelen.
Financiële waarden waren (uiteraard) de grootste verliezers binnen de AEX-index. Aegon spande de kroon met een verlies van ruim 24%. ING hield de schade ‘beperkt’ tot een verlies van 14%. In Fortis werd helemaal geen notering opgemaakt. De termijnhandel op de AEX-index hanteerde maandag een impliciete koers tussen € 2,50 en € 3 euro. Wouter Bos heeft Fortis Bank Nederland een noodlening verstrekt van € 34 miljard.
Weliswaar is het reddingsplan van $ 700 miljard voor de banken ternauwernood door het Amerikaanse Congres goedgekeurd. inmiddels schijnen banken echter zelf weer dwars te liggen. Volgens analisten in het Britse The Guardian, weigeren diverse banken mogelijk de noodsubsidies daar er te veel regels aan kleven. Eén van de ‘knelpunten’ is het aan banden leggen van de bonussen voor topmannen. Volgens bronnen wijzen onder meer Goldman Sachs en Merrill Lynch het reddingsplan af. Op Wall Street zouden diverse financiële partijen menen dat het dieptepunt van de kredietcrisis bijna is bereikt en dat er weer betere tijden gaan aanbreken (lees: hogere bonussen).
De Amerikaanse beurzen kelderden maandag in navolging van Azië en Europa. De Dow Jones zakte voor het eerst in vier jaar onder de psychologische grens van 10.000 punten. Zorgen over de crisis in de financiële sector deden beleggers weer naar de nooduitgang rennen. Diverse reddingsacties voor verschillende Europese banken sorteerden een averechts effect: in plaats van rust, werd er juist meer paniek gezaaid. Dow Jones Index-component Alcoa mag dinsdag het spits afbijten met betrekking tot de derdekwartaalcijfers. De Fed zal de notulen over september en het verstrekte consumentenkrediet over augustus publiceren.
Het derde Fibonacci retracement level (circa 310 punten) behoedde de AEX vorige week weliswaar voor een verdere val, maar werd maandag opnieuw opgezocht. Het is van cruciaal belang dat de AEX zich boven dit niveau weet te handhaven. Lukt dat niet, dan kunnen we wederom een versnelling in de daling verwachten. Wordt het herstel daarentegen wel voortgezet, dan kunnen hier, aan de rand van de afgrond, de mooiste bloempjes worden geplukt. Voorwaarde is wel dat het neerwaartse risico is afgedekt zoals BeursBulletin reeds maandenlang doet. Het vizier is gericht op de 310-puntengrens. Bij een doorbraak van dit steunniveau gaat het luik nog verder open, waarbij het leed niet te overzien is. Een dubbele of hogere bodem creëert daarentegen interessante kansen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting